Adli Tıp'ın yoğun taciz mesaisi nedeniyle dosyaların üniversite hastanelerine de gönderilmesi, ilk meyvelerini verdi. Prof.Dr. Ersi Kalfoğlu’nun yönetimindeki Yeni Yüzyıl Üniversitesi 'Cinsel Suçlar Birimi'ni kurdu. İstanbul Tıp Fakültesi'nin Çocuk Koruma Merkezi yenilendi.

Cinsel suçlarda, randevuları iki yıl sonraya verebilen Adli Tıp'ın yükünü hafifletecek birimler hazır hale geliyor...

Adli Tıp'tan muayene ve rapor için aylar sonrasına randevu verilebilmesi nedeniyle pek çok şüpheli tahliye edilmiş, AKŞAM kurumda yaşanan sıkıntıları ısrarlı bir biçimde takip etmişti. Adalet Bakanlığı'nın, dosyaların üniversite hastanelerine de gönderilmesi kararının ardından ilk adımlar geldi. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Türkiye'nin ilk 'Cinsel Suçlar Birimi'ni kurdu. İstanbul Tıp Fakültesi'ndeki Çocuk Koruma Merkezi'nin yeni 'Aynalı Odası' hazır. Mağdurlar, iki kurumda rapor için günler hatta aylarca beklemeyecek. Muayene aynı gün yapılacak, rapor kısa sürede mahkemelere gönderilecek. AKŞAM o iki kurumu da gezdi. İşte detaylar...    
            
O TRAJEDİYİ BİR KEZ DAHA YAŞIYOR

Yeni Yüzyıl Üniversitesi'nin, kadınlara yönelik cinsel istismar vakalarına bakmak için kurduğu 'Cinsel Suçlar Birimi' 4 Ağustos 2010’da  çarşamba günü faaliyete giriyor. Üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersi Kalfoğlu'nun verdiği bilgiler şöyle: Cinsel suç mağdurlarının bir kere, bir merkeze gidip, tüm muayeneleri olması gerekiyor. Bu ülkemizde söz konusu değil. Tecavüze uğramış kadın, çocuk zaten anlatamıyor. Söylediğinde oradan oraya gönderiliyor. Trajediyi tekrar tekrar yaşıyor. Mağduru belki çok fazla bilgisi olmayan kadın doğuma götürüyorlar. Hekim muayene ediyor, gördüğünü veya göremediğini rapor haline getiriyor. Çoğu zaman bu doktor, uzman olmadığı için mağdurun kontrollere defalarca girmesi gerekiyor.

DELİLLER BİLİNMİYOR

Muayene sürecinde kişinin üzerinden delil almak gerekir. Mağdur üzerinde cinsel ilişkiyi gösterecek örnekler vardır. Boğuşma, ısırık, tükürük, bizi faile götürür. Bunlar önemli deliller ama toplamayı bilmiyoruz. Hele ki acil ünitelerde doktor öncelikle o kadın ya da çocuğun sağlığıyla ilgilenir. Delilleri ikinci planda görür.

 HEMŞİRELER DELİL TOPLAYACAK

Merkeze gelen kişi psikolog tarafından karşılanacak ve bir uzman tarafından muayene edilecek. Muayene sırasında adli hemşireler mağdur üzerindeki delilleri toplayacak. Deliller incelenmek üzere polise ya da denetim kurumuna gönderilecek.

 DOLAŞMA DÖNEMİ BİTİYOR

Ekipte psikolog, kadın doğum uzmanı, adli hemşire, genetik uzmanı, adli genetikçi, adli bilimler uzmanı, adli tıp uzmanı ve bir hukukçu bulunacak. Eğitilmiş yardımcı personel de destek verecek. Vatan Hastanesi ve Taksim Alman Hastanesi başvuru noktaları olacak. Aldığımız bilgileri kişi başvurmuşsa kendisine, devlet başvurmuşsa devlete aktaracağız.

KİMSE MAĞDURU GÖRMEYECEK

Mağdurlar diğer insanlarla karşılaşmak istemez. Ülkemizde mağdurlar kalabalık bir noktadan alınarak muayene ediliyor. Oysa onun farklı kapıdan içeri girmesi gerekir. Bu adli bir olay da olabilir. Bunu düşünerek bu merkezde ayrı girişi olabilecek noktayı seçtik.

4 BİN DOSYA BEKLİYOR YAZAR

Hüseyin Üzmez'in taciz ettiği B.Ç.'ye verilen tartışmalı raporun ardından 'Üzmez Kurulu' olarak anılan 6'ncı İhtisas Kurulu, hayli yoğun. Kurulda yeni yapılanmayla birlikte haftada bakılan dosya sayısı 120'yi buluyor. 6'ncı İhtisas artık 2012'ye gün veriyor. Kurulda bekleyen dosya sayısı yaklaşık 4 bin. Mahkemeler, taciz dosyalarını Adli Tıp yerine üniversite hastanelerine göndermeye başladı.

Testler için sistem hazır
- Mağdurların, birim çalışanı uzmanlarla yaptıkları tüm görüşmeler, ikinci bir uzman görüşü için kameraya kaydedilecek. Ancak, kişi istemezse kayıt yapılmayacak.
- Rahat ortamda muayene nedeniyle, mağdur rahatsızlık hissetmeyecek.
- Muayene odasında, tüm biyolojik örnekleri almak için gerekli teçhizat var.
- Savcı ve emniyet yetkilileri, mağdure ile yüz yüze görüşmeyecek. Yetkililer, aynalı odadan kişinin hareketlerini görüp, konuşmalarını dinleyebilecek.

Adli TIp'a alternatif
ADLİ Tıp'taki yoğunluk nedeniyle, mahkemelerin tanımaya başladığı, üniversite hastanelerindeki 'Çocuk Koruma Merkezleri' de aktif olarak kullanılmaya başlandı. İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bulunan Çocuk Koruma Merkezi yeniden dizayn edildi. İçerisine Aynalı Oda ve oyun salonu kuruldu. İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şevki Sözen, merkezle ilgili olarak şunları söyledi:

 BİZE GÖNDEREBİLİRLER

Maalesef Adli Tıp Kurumu, hakimler tarafından resmi bilirkişi olarak tanınıyor. Aslında üniversitelerin Adli Tıp Anabilim Dalları da resmi bilirkişidir. Mahkemeler Adli Tıp'a gönderdikleri dosyaları bizim buraya da gönderebilirler. Zaman içinde ne değişti. Zaman içinde polikliniğimiz tanınmaya başlandı. Başka şehirlerdeki üniversiteler de Adli Tıp Ana Bilim Dalları kurmaya başladı. Yine gelen vaka sayısı yeterli değil. Yine dosyaların büyük çoğunluğu Adli Tıp Kurumu'na gönderiliyor. Bu dosyalar bize gönderilirse bunun altından kalkmamız mümkün değil. Ancak bu merkezler Adli Tıp Kurumu'na ciddi bir alternatiftir.

 AYNI GÜN İÇİNDE BAKIYORUZ

Önceden ayda bir tane vaka gelirdi. Şu anda polikliniğe cinsel istismar dosyaları sık gelmeye başladı. Bu sayı günde 2-3 dosyayı buluyor. Bunlar genelde mahkeme tarafından gönderiliyor

ARTIK TERCİH EDİLİYORUZ

Bu merkezde çocuk hastalıkları uzmanı, çocuk psikiyatrisi, çocuk cerrahisi ve çok değerli hocalarımız birlikte çalışıyor. Adli Tıp'ın yapılanmasıyla alakalı tartışmaların ardından mahkemeler tarafından tercih edilir olduk. Adli Tıp bir sene sonraya gün verirken, üniversiteler aynı gün içinde o vakaayı değerlendirir. Fiziksel muayene ve diğer işlemler aynı günde yapılıyor. Tüm bu değerlendirmeler sonucunda 10 gün sonra rapor hazırlanıyor. Çocuğun haklarını korumak ve suçluya hemen ulaşmak için raporun hemen çıkması çok önemli.

Cocuk dostu muayene sistemi

ÇOCUKLARIN tek çatı altında muayene edilmesi gerekiyor. Aynalı Oda modelini kurmaya çalıştık. Model 'çocuk dostu' muayene olarak adlandırılır. Odada çocuk psikiyatristi ve pedagog eşliğinde ilk görüşme yapılır. Aynı birimde fiziksel muayene yapılır. Bu sırada savcılık yetkili, aynalı cam arkasından çocuğu travmatize etmeden kanaate varabilir. Muayene kayda alınır, mahkeme izleyebilir. Bu ortamın ev ortamı gibi olması gerekli. Çocuk minderde oturabilir, resim de çizebilir


Akşam