İddianamede, 7 erkek öğrenci ve onlara çocukları tehdit karşılığında getiren 1 kız öğrenci için birer kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ve 30'ar yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede, çocuklar hakkında Adli Tıp Kurumu'nun hazırladığı raporlarda, işledikleri suçun, hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneklerine sahip oldukları belirtildi.

Siirt'in Pervari İlçesi'nde geçen yıl Atatürk YİBO'da okuyan ve yaşları 13 ile 14 arasında değişen 7 çocuğun, 3 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz edip öldürmesi ve 2 yaşındaki erkek çocuğuna cinsel istismar uyguladıktan sonra dere kıyısında ölüme terk ettikleri olayıyla ilgili iddianame tamamlandı. YİBO'da okuyan ve yaşları 13 ile 14 arasında değişen, Y.S., M.K., H.T., F.K., H.T., S.G. ve M.S.E. ile çocukları kendilerine getirmesi için çıplak fotoğrafını çekip tehdit ettikleri aynı okul öğrencisi 15 yaşındaki D.S. adlı kızla ilgili hazırlanan 8 sayfalık iddianamede, tutuksuz sanık çocuklar için 'suça sürüklenen çocuklar' ibaresine yer verildi.

Olayın detaylıca anlatıldığı iddianamede, Pervari'de, 15 Nisan 2009 tarihinde İlçe Emniyet Amirliği'ne başvuran H.S.'nin, 2 yaşındaki oğlu E.S.'nin kaybolduğunu bildirdiği, daha sonra bu çocuğun bir grup çocuk tarafından bulunduktan sonra hastaneye getirildiği belirtildi. Bu olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü saatlerde, telefonla 3 yaşındaki A.S.'nin kaybolduğu haberinin de Emniyet'e ulaştığı kaydedilen iddianamede, görgü tanıklarının anlatımları üzerine Pervari Askerlik Şubesi ve bir akaryakıt istasyonun güvenlik kamerası kayıtlarını yeniden incelemeye alındığı kaydedildi. İddianamede, görüntülerde iki çocuğun da kaybolmadan hemen önce 14- 15 yaşlarında bir kız çocuğuyla birlikte Serkani Deresi yönüne gittikleri, öldürülen A.S.'nin gitmek istemediği tespit edildiği belirtildi. Daha sonra çocukları götürenin, 15 yaşındaki D.S. olduğunun belirlendiği anlatılan iddianamede, D.S.'nin suçunu itiraf ettikten sonra olaya karışan öğrencilerin gözaltına alındıklarını anlatıldı.

ANLATMAK İSTEDİ, ÖĞRETMENİ DİNLEMEDİ

Sanık çocuklardan S.G.'nin ilk verdiği ifadelerde aynı okulda okuduğu arkadaşları Y,Ş., K.Ş., H.T., M.A.S.'nin, kız çocuğu D.S.'nin yanında getirdiği küçük kız çocuğuyla gördüğünü yönünde beyanlarına yer verildi. İddianamede yer alan bilgilere göre S.G., merak ederek çalılıkların arasına gizlendiğini D.S.'nin yanındaki kız çocuğunu bırakarak ayrıldığını, diğer çocukların da kızın başına taş vurduklarını görmesi üzerine korkarak okula koştuğunu anlattı. S.G. okul bahçesinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni S.'ye durumu anlatmaya çalıştığını ancak telefonla konuşan öğretmenin, "Git başımdan işim var. Sonra seninle konuşuruz" dediği yönündeki diyaloglara yer verildi.

DAVRANIŞLARINI YÖNLEDİRME YETENEKLERİ VAR

İddianamede sanıklar için 'Suça sürüklenmiş çocuklar' tabirinin kullanılırken, çocuklar hakkında Adli Tıp Kurumu'nun hazırladığı raporlarda, 'işledikleri suçun, hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneklerine sahip oldukları' belirtildi. Raporda ayrıca bu çocukların, davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmiş olduğu da saptandı.

ADLI TIP RAPORU: TECAVÜZ EDİLDİ

İddianamede, tecavüze uğradıktan sonra öldürülen 3 yaşındaki kız çocuğu A.S. için İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan alınan rapora göre, kesin ölüm nedeninin suda boğulma olarak bildirildiği bilgisine yer verildi. Raporda ayrıca A.S.'nin tecavüze uğradığı da kesinleşti.

SANIKLAR 'TECAVÜZ ETTİK' DEDİ, RAPORDA BULGUYA RASLANMADI

Sanık çocukların ifadelerinde 'Tecavüz ettik' dedikleri 2 yaşındaki erkek çocuğu E.S. için ise Siirt Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nden alınan raporda, vücudunun çeşitli yerlerinde darp izi olmasına rağmen, tecavüz bulgusuna raslanmadığı kaydedildi. Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nden alınan raporda ise E.S.'nin ruh ve beden sağlının bozulduğu kaybedildi.

İddianamede, Çocuk Koruma Kanunu kapsamında yargılanmaları talep edilen, 7 erkek çocuk ve tehdit karşılığında küçük çocukları onlara sunan 15 yaşındaki D.S. için 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma', 'Çocuğu veya beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak kişiyi öldürme' ve 'Çocuğun nitelikli cinsel istismarı' suçlarından her sanık için ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasının yanı sıra 30'ar yıla kadar hapis cezası istendi. Çocukların yargılanmasına Siirt Ağır Ceza Mahkemesi'nde 8 Temmuz 2010 tarihinde başlanacak.

Türkiye'yi sarsmıştı

15 NİSAN 2009 tarihinde Siirt'in Pervari İlçesi'nde meydana gelen olay, ortaya çıkmasıyla tüm Türkiye'yi sarsmıştı. İddaaya göre olay şöyle meydana gelmişti:

Atatürk YİBO'da okuyan 7 öğrenci, aynı okulda okuyan 15 yaşındaki D.S. adlı kızın çıplak fotoğraflarını çekip, "Bize cinsel ilişkiye girmemiz için çocuk bul. Yoksa fotoğraflarını ailene veririz" diyerek tehdit etti. Tehditten korkan kız, amcasının 2 yaşındaki oğlunu öğrencilere teslim etti. 7 öğrenci çocuğa tecavüz ettikten sonra, havuzda boğmaya çalışırken, öldü sanıp bıraktı. Öğrenciler ertesi gün, öldü sandıkları çocuğu, kendileri bulmuş gibi hastaneye teslim etti. Bu olaydan bir gün sonra da aynı öğrenciler yeniden kız çocuğunu tehdit ederek, 'Bize niye erkek çocuk getirdin. Kız çocuk getir' talebinde bulundu. D.S. bu kez de diğer amcasının 3 yaşındaki kızını öğrencilere teslim etti. Bu kıza da tecavüz eden öğrenciler, havuzda boğup öldürdü. Olay, kayıp çocukların ailelerinin başvurusu üzerine Askerlik Şubesi ve akaryakıt istasyonun güvenlik kamerasının incelenmesiyle ortaya çıktı. Suçlarını itiraf eden çocuklar ifadelerinde "Pişmanız" dedi.

Olayın ardından yakalanıp mahkemeye çıkarılan çocuklardan 3'ü tutuklanarak cezaevine gönderilmiş, 5 çocuk ise mahkeme kararı ile haklarında bakım tedbiri kararı alınarak, Siirt Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı Yetiştirme Yurdu'na teslim edilmişlerdi. 23 Kasım 2009 tarihine kadar burada kalan çocuklar daha sonra haklarındaki bakım tedbiri kaldırılarak, ailelerine teslim edilmişlerdi. Tutuklanan 3 çocuk ise 22 Mart'ta mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.



DHA