İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, Tuncay Özkan, Mustafa Balbay ve İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu tutuklu 20 sanık katıldı.

Tutuklu sanıklardan eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve eski İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada, Odatv'ye yönelik operasyonun ardından ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklanan bu davanın tutuksuz sanığı Yalçın Küçük de hazır bulundu.

Duruşmada, çapraz sorgusu yapılan tutuklu sanık Ersin Gönenci'ye Cumhuriyet Savcısı Nihat Taşkın, ''Ülkü Ocaklarına ne zaman gitmeye başladınız?'' diye sordu.

Çocukluğundan beri Ülkü Ocakları'na gittiğini, özellikle de lisede okurken çok bulunduğunu söyleyen Gönenci'ye Savcı Taşkın, ''Ocaklarda kaydınız var mı?'' sorusunu yöneltti. Gönenci, ''Kayıt olmaz gönül işidir. Sadece başkanların kaydı olur'' yanıtını verdi.

Taşkın'ın, ''Aramalarda 'ülkücü militan' yazısına rastlanmış. Size böyle bir teklif ya da telkinde bulunuldu mu?'' diye sorduğu Gönenci, ''Ülkü Ocakları ilim ve irfan yuvasıdır. Bu tür şeyler anlatılmaz ve konuşulmaz. Orada güzel şeylerden bahsedilir'' dedi.

Savcı Taşkın'ın ''Adınızın haricinde başka bir ad veya kod adı kullanıyor musunuz?'' sorusuna ''Hayır'' karşılığını veren Gönenci, ''Facebook'taki isminiz neden Boğaç?'' sorusu üzerine de ''Facebook'taki ismi arkadaşım almıştı. Ben de değiştirmedim'' diye konuştu.

Savcı Nihat Taşkın, Gönenci'ye bilgisayardan bazı fotoğraflar göstererek sorular sordu. Kar maskeli bir fotoğrafı gösteren Taşkın'ın bu kişinin kim olduğunu sorması üzerine Gönenci, ''Bana çok benziyor ama hatırlayamadım. Herhalde şaka amaçlı arkadaşlarım çekmiş olabilir'' dedi.

Taşkın'ın ''Facebook adresinde İbrahim Şahin, Garip İrfan Torun, Çağrı Şanlı ve sizin fotoğraflarınız var. Bunları açıklar mısınız?'' diye sorduğu Gönenci, ''2001 yılıydı herhalde... Partinin düzenlediği bir piknikte'' dedi. Taşkın'ın bu kez de ''Şahin'le 2001 yılında tanışmanız nasıl oldu?'' diye sorduğu Gönenci, ''Yeni kaza yapmıştı. Sivas'a gelip gidiyordu. Denk geldikçe görüşüyorduk'' karşılığını verdi.

Savcı Taşkın'ın ''İbrahim Şahin'in yerel TV'lerde çıkmasına yardımcı oldunuz mu?'' diye sorduğu Gönenci, kendisinin Sivas'ta olmadığı bir zamanda Şahin'in televizyona çıktığını belirtti.

Taşkın'ın ''İbrahim Şahin, Minas Durmaz Güler'in adresini size sorunca söz konusu adresi nasıl temin ettiniz?'' diye sorduğu Gönenci, ''Biliyordum. Aklımda kaldığı kadarıyla tarif ettim'' dedi. Savcı Taşkın'ın, ''Bu adres niçin lazımdı diye düşündünüz mü?'' diye sorduğu Gönenci, ''Hızlı geçti, sormadım'' karşılığını verdi.

AA