Avukat Melahat Akgün; Prof. Dr. Mümtazer Türköne ile 12 Eylül sonrasında tutuklanan ve 21 yaşında idam edilen ülkücü Halil Esendağ'ın ağabeyi Osman Esendağ'ın da arasında yer aldığı 44 kişi adına hazırladığı katılma dilekçesini, davayı görecek olan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesine verdi.
Katılma dilekçesinde, 44 kişinin, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin mağdurları olduğu ifade edilerek, davaya müdahil olma talebinde bulunuldu. Avukat Akgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşi Ramazan Akgün'ün de darbenin mağduru olduğunu belirterek, 44 kişi arasında eşinin de bulunduğunu bildirdi.

Eşinin, İzmir'de lise öğrencisiyken 13 Ekim 1980'de gözaltına alındığını, 36 gün gözaltında kaldıktan sonra tutuklandığını anlatan Akgün, eşinin, daha sonra Mamak Askeri Cezaevine gönderildiğini ve MHP ana davasında yargılandığını kaydetti.

Ramazan Akgün'ün 6 yıl 4 ay sonra cezaevinden tahliye edildiğini, dava sonucunda da beraatına hükmedildiğini bildiren Melahat Akgün, eşinin gözaltı ve tutukluluk sürecinde işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını belirtti.

-İşkenceye ilişkin soruşturmalar-
Bu arada, özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, 12 Eylül dönemindeki işkence ve kötü muamele iddialarıyla ilgili suç duyurularını ayırdı.
Buna ilişkin dosyalar, "görevsizlik" kararıyla, "suç yeri" olarak gösterilen savcılıklara UYAP üzerinden gönderilecek. Ayrılan dosyanın 300-400 arasında olduğu ve 40 ile gönderileceği de bildirildi.

İşkence ve kötü muamele soruşturmalarının, suç işlendiği bildirilen yerlerde görevli savcılıklarca yürütülmesinin daha etkin olacağı ifade edildi.