Tutukluluk sürelerini sınırlayan Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 102. maddesinin’ 31 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girmesinin ardından, beş cinayet, dört gasp ve bir tecavüz suçlamasıyla 2002 yılından beri tutuklu yargılanan Durmuş Anuçin için de tahliye ihtimali doğmuştu.

Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından davanın görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi dosyayı incelemeye almış, Metris Cezaevinde tutuklu olan Anuçin için tutuklu kaldığı süre göz önüne alınınca tahliye kararı çıkması gündeme gelmişti. Ancak mahkeme Anuçin’in işlediği her cinayetten 5 yıl tutuklu kalması gerektiği yönünde karar vererek, tahliyeyi iptal etmişti. Anuçin için şimdi yeni bir süreç başlıyor.

BEŞ CİNAYET, DÖRT GASP VE BİR TECAVÜZLE SUÇLANIYOR
Durmuş Anuçin, Kartal, Ümraniye ve Maltepe’de beş kişiyi öldürdüğü, dört kişiyi gasp ettiği ve bir kişiye de tecavüz ettiği iddiasıyla 2002 yılında yakalanmıştı. Seri katil olduğu gerekçesiyle tutuklanan Durmus Anuçin, ilk ifadesinde öldürmeye İstanbul’un ilk seri katili Seyit Ahmet Demirci ile girdiği iddia üzerine başladığını söyledi. Anuçin, İstanbul DGM’de verdiği ifadede "Bu iddiayı kazandım" dedi. Söz konusu cinayetleri işlediğini hem emniyette hem de savcılık ifadesinde kabul eden Anuçin, Demirci ile Gümüşhane Cezaevi’nde tanıştığını belirtti. Durmuş Anuçin ve suç ortakları olduğu iddiasıyla yakalanan Mustafa Bas, Ali Mısır ile Selim Gündoğdu da tutuklanmıştı.

5 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPSİ İSTENİYOR
Cezaevinden iki kez afla çıktığı belirlenen, cezaevinden çıktıktan sonra Müteahhit Aydin Özbey, pazarci Arif Arduç, Bünyamin Gazi Oral, Esma Bas ve Soner Kayabaş’ı öldürdüğü, 1 kadına tecavüz ettiği, 4 gasp gerçekleştirip, iki kez de polisle çatışmaya girdiği ileri sürülen Durmuş Anuçin hakkında 5 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

MAHKEMEDE CİNAYETLERİ ANLATTI
Anuçin, mahkemede cinayetlere ilişkin çarpıcı ifadeler de verdi. Anuçin’in cinayetlere ilişkin verdiği bilgiler şöyleydi;
"Bünyamin Gazi Oral’ı kendisine hatlı otobüs alması için verdiğim 500 bin doları geri vermediği için öldürdüm. Oral’ın sevgilisi S.Y.’ye tecavüz ettiğim iddiaları asılsız. Geçmişimde böyle bir kara leke olmadı.

Esma Bas, kocasını aldatıyormuş . Esma Bas ile sevgilisi Arif Arduç’u Aykut Sancaktar öldürdü. Aykut bu iş karşılığı 30 milyar alacağını söylemişti. Talimatın kimden geldiğini bilmiyorum. Kadını takip ettik, Aykut ikisini de öldürdü. Aydın Özbey naylon fatura işiyle uğraşıyordu. Takip edip öldürdüm sonra içinde 5 milyon dolar (8 trilyon 250 milyar lira) bulunan çantasını aldım. Soner Kayabaş’ı da ben vurdum ama gasp eylemlerinin hiçbirini islemedim.

SAVCI ÖZ TARAFINDAN SORGULANDI
Beş kişiyi öldürdüğü gerekçesiyle 2002 yılında yakalanan Durmuş Anuçin, davanın ilk duruşmasında Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu’nu öldürdüğünü söylemişti. Anuçin, "Cinayeti Imrali Cezaevi’nde tanistigim, Izmir’de 'Baba’ olarak bilinen Ibrahim Çiftçi ile birlikte isledim. Ancak tetiği ben çektim. Çiftçi yanimda degildi. Ama Ankara’ya gelmisti" dedi. Anuçin’in Ergenekon soruşturması savcısı Zekeriya Öz tarafından ifadesi de alındı. (dha)