Örgütlü olarak kara para aklama suçundan Cem Uzan, Kemal Uzan, Hakan Uzan, Yavuz Uzan, Melahat ve Ayşegül Uzan'ın da aralarında bulunduğu 25 sanıklı davanın görülmesine İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Duruşmaya tutuksuz sanıklar Erol Hürbaş, Yaşar Avni Güral, Birol Çilingir, Nedim Çokçok, Mehmet Koray Özkaya, Ali Cenap Ermutlu, Şaban Ak ve Neşe Cesur katıldı. Duruşmaya gelmeyen Cem Uzan, Ayşegül Uzan ve Melahat Uzan'ı avukatları Şaylan Çığgın temsil etti. Kemal ve Hakan Uzan ile avukatları ise duruşmaya gelmedi.

Avukat davanın reddini talep etti

Duruşmada müdahiller Müflis İmar Bankası İflas İdaresi, Maliye Bakanlığı ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) avukatları da hazır bulundu. Duruşmada söz alan avukat Mehmet Kadıoğlu, iddianamede suç tarihinin 2003-2004 olarak gösterildiğini belirtti. Bu tarihlerde yürürlükte olan 765 sayılı TCK'da kara para aklanmasına ilişkin bir düzenleme olmadığına dikkat çeken Kadıoğlu, "İşlendiği tarihte yürürlükte olmayan bir yasadan suç isnadı var. Bu nedenle sorguya başlanmadan önce davanın reddi gerecektir. Ayrıca bu davada yargılanan bazı sanıklar Şişli 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde de aynı suçtan yargılanmıştır. Beraat etmiştir ve karar onanmıştır. Davalar mükerrerdir ve bu nedenle de reddi gerekecektir" dedi. Ancak avukatın bu talebi mahkemece reddedildi.

Sanık Ak: Sıradan işçiyim. işimi kaybetmemek için kabul etti

Duruşmada sanıkların ifadesi de alındı. Sanıklardan Şaban Ak, Yapı ve Ticaret AŞ.'de sıradan biri olarak çalıştığını belirterek İmar Of-Shore'da yönetici olarak gösterilmesine ilişkin olarak "Uzan grubunda bütün çalışanlar, çaycısından şoförüne kadar herkesi çeşitli şirketlerde yönetim kuruluna üye yaptılar. Beni de bir kurula üye yaptılar. İşimi kaybetmemek için kabul ettim. Yasal yetkim yoktu. Sıradan bir işçiydim" dedi.

"Cem Bey Fransa'da. Türkiye'ye gelmeyecek"

Sanıkların savunmalarını tamamlamalarının ardından Mahkeme Başkanı Ömer Diken, yakalamalı sanık Cem Cengiz Uzan'ın halen yakalanamadığını tutanağa geçirdi. Başkan Diken, Cem, Melahat, Ayşegül Uzan'ın avukatı Şaylan Çığgın'a müvekkillerinin nerede olduğunu sordu. Avukat Çığgın ise, "Cem Bey Fransa'da yaşıyor. Türkiye'ye gelmeyecek. Melahat ve Ayşegül Uzan'ın nerede olduğunu bilmiyorum" yanıtını verdi. Çığgın, Melahat ve Ayşegül Uzan hakkında başka davalardan yakalama kararı olmadığını da sözlerine ekledi.

Uzan ailesinden 5 kişiye yakalama kararı

Görüşü sorulan Savcı Kasım İlimoğlu, geçerli mazeret olmaksızın duruşmaya gelmeyen sanıklar hakkında zorla getirilme kararı verilmesini istedi. Savcı, ‘sanıklar Melahat Uzan, Ayşegül Uzan, Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Murat Hakan Uzan'ın üzerlerine atılı suçların nitelik ve içeriği, mevcut delil durumu, diğer örgütlü suç örgütleri tarafından işlenen suçlarda ülkemize özgü olarak da yakın akrabalık bağının kullanılması, mağdur sayısı, suçun konusunun büyüklüğü, sanıkların sabit ikametgahlarının olmaması, kaçma şüphesi ve yargılamanın bulunduğu aşamayı' dikkate alarak haklarında tutuklanmalarına yönelik olarak yakalama emri çıkarılmasını istedi.

Mahkeme ise, yakalamalı sanık Cem Cengiz Uzan'ın yakalama halinin devamına, hakkındaki kırmızı bülten gereklerinin yerine getirilmesinin beklenmesine karar verdi. Müflis İmar Bankası İflas İdaresi, Maliye Hazinesi ve TMSF'nin müdahillik taleplerinin kabulüne karar veren Mahkeme, sanıklar Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Melahat Uzan, Murat Hakan Uzan ve Ayşegül Uzan hakkında dosya kapsamı, suçun niteliği, kaçtıklarına dair olguların bulunması dikkate alınarak CMK'nın 98. maddesi uyarınca yakalama emri çıkarılmasına, yakalandıklarında da mahkemede hazır edilmelerine hükmedildi. Mahkeme ayrıca adresleri bilinmeyen sanıklar Mustafa Düzgünce, Antonio Luna Betancourt hakkında savunma almaya yönelik yakalama emri çıkardı. Duruşmaya gelmeyen sanıklar Yeşim Öztürk, Mehmet Bulat, Hüseyin Engin Saydam, Ali Cenk Türkan ve Rauf Özcan'ın zorla getirilmesine karar veren mahkeme duruşmayı erteledi.


Cnn Türk