CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün'ün soru önergesine yanıt veren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Vahit Kaynar'a ilişkin Polonya makamlarının ne İnterpol aracılığıyla ne de diplomatik kanaldan şahsın tutukluluk durumuna ilişkin bilgi verdiğini bildirdi.

CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, Sivas davasının firari sanığı Vahit Kaynar'ın Türkiye'ye iadesi konusunda ne yapıldığını sordu.
Soru önergesini yanıtlayan Adalet Bakanı, Vahit Kaynar'ın Türkiye'ye iadesi amacıyla Kırmızı Bültenle uluslararası düzeyde arattırıldığına dikkat çekti.

-ALMANYA'YA SORULDU, ALMANYA İADE TALEBİNİ UYGUN BULMADI-

Adalet Bakanı, Vahit Kaynar'ın daha önce İçişleri Bakanlığı'nın 14 Şubat 2006 tarihli yazısı ile ilgilinin Almanya'da bulunduğunun bildirilmesi üzerine 20 Mart 2006 tarihli yazı ile şahsın Almanya'dan iadesinin istenildiğini belirterek, "Ancak Almanya Federal Adalet Bakanlığı'nın 11 Haziran 2007 tarihli yazısı ile sanığın yasayla korunan bireysel hakları ihlal ettiğine dair yeterli şüphenin tespit edilemediği gerekçesi ile iade talebimizin uygun bulunmadığı bildirilmiştir" dedi.

-POLONYA'YA SORULDU-

İçişleri Bakanlığından alınan 26 Eylül 2011 tarihli yazı ile Polonya İnterpolünden alınan 25 Eylül 2011 tarihli mesaja atfen adı geçenin 25 Eylül 2011 tarihinde Polonya'da yakalandığı belirtilerek, iade evrakının diplomatik kanaldan gönderilmesinin istenildiğinin bildirildiğini kaydeden Adalet Bakanı, şöyle dedi:
"27 Eylül 2011 tarihli yazımıza istinaden İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları İnterpol ve diplomatik kanaldan girişimde bulunarak Vahit Kaynar'ın ülkemize iadesi amacıyla 40 gün süreyle geçici olarak tutuklanmasını Polonya makamlarından talep etmesi üzerine, Polonya Gorzow Wielkopolski mahkemesinin 28 Eylül 2011 tarihli kararı ile adı geçen 4 Kasım 2011 tarihine kadar tutuklanmıştır.
Polonya Cumhuriyeti Başsavcılığından alınan 29 Eylül 2011 tarihli faks mesajı ile Vahit Kaynar'ın 28 Eylül 2011 tarihinde iade amacıyla 4 Kasım 2011 tarihine kadar geçici olarak tutuklandığı bildirilmiş ve iade evrakının bu tarihe kadar diplomatik yoldan gönderilmesi talep edilmiştir."

-POLONYA MAKAMLARI BİLGİ VERMEDİ-

10 Kasım 2011 tarihli telefon muhaberesi ile Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol Daire Başkanlığından şahsın tutukluluk durumunun Polonya İnterpolünden sorulmasının istenildiğini ifade eden Adalet Bakanı Ergin, şöyle dedi:
"Aynı gün Interpol Daire Başkanlığı faks mesajı ile Polonya İnterpolünden ilgilinin tutukluluk durumunu sormuştur. Ancak şimdiye kadar Polonya makamları ne Interpol aracılığı ile ne de diplomatik kanaldan şahsın tutukluluk durumuna ilişkin bir bilgi vermemiştir.
Şahsın iadesi için yapılması gereken tüm işlemler süresi içinde yapılmış ve titizlikle takip edilmiştir. Bunun dışındaki tüm gelişmeler ise ilgili ülke yargısının yetkisi kapsamındadır."(ANKA)
(MG/ÖMR)