Sakarya 1. Asliye Ceza Mahkemesince tedbirsizlik ve tedavide gerekli özeni göstermeyerek, düzeltilemeyecek şekilde yaralanmaya sebebiyet verdiği iddiasıyla 2 ay 6 gün hapis cezasına çarptırılan doktor Ali G'nin davası, Yargıtay tarafından Yüksek Sağlık Şurası'nın görüşü alınmadığı gerekçesiyle bozulmasının ardından ikinci kez görüldü.

Duruşmaya tutuksuz yargılanan doktor Ali G'nin ve mağdur İlayda Engin'in avukatları katıldı.

Duruşmada söz alan Engin'in avukatı Behlül Kıroğlu, davanın zaman aşımının yaklaşması nedeniyle yeni bir rapor aldırılması yönünde taleplerinin bulunmadığını söyledi.

Doktor G'nin avukatı Ömer Selçuk Taşçı da takdirin mahkemeye ait olduğunu belirterek, yeni bir rapor aldırılması yolunda talepleri olmadığını ifade etti.

Duruşmada mütalaa veren Cumhuriyet Savcısı, doktor olan sanığın kolu kırık şekilde kendisine tedavi için getirilen İlayda'nın tedavisine gerekli özeni göstermeyerek, yaralanmasına sebebiyet verdiği, sanığın Yüksek Sağlık Şurası'ndan alınan rapor doğrultusunda 8'de 2 oranında kusurlu bulunduğunun belirlendiği gerekçesiyle cezalandırılmasını talep etti.

Sanık avukatı Taşçı ise mütalaayı kabul etmediklerini belirterek, sanığın beraatine karar verilmesini, ceza verilmesi durumunda ise sanık lehine olan hükümlerin uygulanmasını istedi.

Mahkeme heyeti, mağdurun hayati tehlike geçirmeksizin 25 gün iş ve güçten kalacak şekilde yaralanmasıyla ortaya çıkan zarar nedeniyle sanığın 3 ay hapis ve 343 lira para cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Yüksek Sağlık Şurası raporuna göre olayda sanığın 8'de 2 kusurlu olduğuna hükmeden mahkeme, sanığa verilen hapis cezasını 22 güne, para cezasını da 85 liraya düşürdü.

Suçun işlenmesindeki şekil ve özellikleri dikkate alan mahkeme heyeti, sanığa verilen kısa süreli hürriyeti bağlayıcı cezayı 283 lira para cezasına çevirdi.

-''BAŞKA İNSANLARIN CANI YANMASIN''-

Diğer yandan, anne Semra Engin gazetecilere yaptığı açıklamada, kızının sehpadan düşmesi sonucunu dirseğini kırdığını belirterek, yanlış müdahale nedeniyle 8 ameliyat geçirdiğini söyledi.

Kızının kolunu yüzde 20 oranında kullanabildiğine işaret eden Engin, ''Psikolojik olarak zarar görüyor. Sağ elini kullanıyordu. Şimdi sol ele geçmek zorunda kaldı, böyle bir sıkıntısı var, uğraşıyoruz. Psikolojik olarak yorulduk. Maddi ve manevi çok yorulduk. Seyredenler, duyanlar ya da görenler çok saçma ve komik bir şey olduğuna inanıyorlar ve görünce şaşırıyorlar. 'Böyle mi yürüyor süreç' diye. Öyleymiş. Biz de öğrendik. Doktoru halen çalıştırıyorlar. Ceza acımızı dindirmedi. Çok komik, başka insanların canı yanmasın. Biz çok acı çektik'' dedi.

İlayda Engin ise eliyle yazı yazmakta zorlandığını ifade ederek, ''Acılar yaşadım, ilk defa ameliyat olacağım diye korkmuştum. Annemi yanımda istemiştim'' diye konuştu.

-OLAY-

2003 yılında, televizyon sehpasından düşerek sol kolunu kıran İlayda Engin, Toyotasa Travmatoloji ve İlkyardım Hastanesinde ortopedist Ali G. tarafından tedavi edilmişti.

4 yıl boyunca tedavi gören ve birçok ameliyat geçiren Engin'e yüzde 45 oranında iş göremez raporu verilmişti. Engin'in ailesi, yanlış tedavi uygulayarak çocuklarını sakat bıraktığı gerekçesiyle doktor aleyhine dava açmıştı.
 





Zaman