MESUT HASAN BENLİ

Yüksek yargıdaki iş yüküne çözüm olarak hazırlanan kanun tasarısı, yüksek yargıyı yeniden dizayn edecek düzenlemeler içeriyor. Tasarıya göre, Yargıtay’da altı, Danıştay’da iki yeni daire kurulacak. Tasarı yasallaştıktan sonra atanacak yeni üyeler Başkanlar Kurulu’na seçilebilecek. Kurul da daireler arasında iş bölümünü yeniden belirleyecek.

Böylece Başkanlar Kurulu, örneğin Savcı İlhan Cihaner’in yargılandığı dava dosyasını başka bir daireye verebilecek. Tasarı, Mehmet Haberal’ı tahliye etmeyen hakimlerin mahkum olduğu tazminat kararının düzeltilmesi yolunu da açabilecek.

Hasan Gerçeker, tasarıyı inceledikten sonra görüşlerini belirteceklerini ifade etti. ''Yargıtay fiziki olarak 6 daireyi daha kaldırabilecek mi?'' sorusuna Gerçeker, ''Bilmiyorum herhalde o tasarıyı hazırlayanlar onu düşünmüşlerdir o olanakları sağlamak için'' yanıtını verdi. Bir gazetecinin, ''CHP'den size milletvekilliği teklif edildiği yönünde bir iddia vardı, buna ne diyeceksiniz?'' sorusu üzerine Gerçeker, ''Öyle bir şey yok, bunlar basit senaryolar'' cevabını verdi.



Danıştay’a 61 yeni üye
TBMM’ye sevk edildikten sonra jet hızıyla, perşembe günü TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmesi kararlaştırılan yasa tasarısı, Danıştay’daki daire sayısını 13’ten 15’e çıkarılmasını ve 61 yeni üye atanmasını sağlayacak. Eski kanunda, dairelerde bir başkan ile dört üye bulunması şartı varken, yeni tasarıda bu sınırlandırmaya son verilerek, ‘yeteri kadar’ üye bulundurma şartı getirildi. Ayrıca dairelerde ikinci bir heyet oluşturulma imkanı getirildi. Yasa tasarısındaki kritik düzenlemelerin başında, İdari Dava Daireler Kurulu’na (İDDK) ilişkin olanı geliyor. İDDK’ya ‘iki yıllığına üye seçimi’ uygulamasına son verilecek, artık tüm daire başkanları ile üyeler İDDK toplantılarına katılacak. Mevcut düzenlemede İDDK 33 kişiyle toplanıyorken, yeni düzenlemeyle bu sayı daha fazla olacak. Böylelikle İDDK’da da dengeler değişmiş olacak.

Yargıtay’da 38 daire
Yargıtay’da da daire sayısı artırılıyor. 21 olan Hukuk Daireleri sayısık 23’e, 11 olan ceza dairesi sayısı 15’e çıkarılıyor. Yargıtay’a 137 yeni üye ataması yapılacak. Daireler arasındaki iş bölümünü Başkanlar Kurulu belirleyecek. Daireler bir başkan ve dört üye ile çalışacak, ancak üye sayısı yeterliyse iki heyet oluşturulabilecek. Böylece dairelerdeki üye sayısı 10’a çıkabilecek. Daireler kararlarını ‘salt çoğunlukla’ alacak.

Gerçeker: 'Yeni daireler geçici tedbir'

Haberal düzenlemesi
Kamuoyunda Haberal düzenlemesi olarak bilinen maddeye göre, hakimler hakkında değil devlet aleyhine tazminat davası açılabilecek. Tasarının geçici 2. maddesinde, kanunun yürürlüğe girmesinden önce verilmiş kararlarla ilgili iki haftalık temyiz veya karar düzeltme imkanı veriyor. Böylece Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun Mehmet Haberal’i mahkum eden hakimler için verdiği tazminat kararının düzetilmesi için iki hafta süre tanınıyor.

Başkanlık seçimleri
Yasa tasarısında, Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nda Yargıtay Başkanı, başkanvekilleri ile daire başkanları seçimlerini yakından ilgilendiren bir düzenleme de var. Buna göre, artık seçimlerin yapılması için üyelerin üçte ikisinin hazır bulunması gerekmeyecek, üyelerin ‘salt çoğunluğunun’ bulunması yeterli olacak. Danıştay’daki seçimlerde üyelerin dörtte üçünün hazır bulunması gerekiyordu. Buna da son verildi. Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’na seçilmek için ‘en az dört yıl Yargıtay üyeliği yapmış olma’ şartı kaldırılıyor. Böylece HSYK’nın Şubat ortasında atamayı planladığı yeni üyeler, doğrudan Yargıtay Birinci Başkanlar Kurulu’na üye olarak seçilebilecek.

Cihaner dosyası ne olacak
Yasa tasarısının geçici 1. maddesine göre, Yargıtay ve Danıştay’ın üyeliklerine seçim yapıldıktan sonra bir ay içinde, her iki kurumun başkanlar kurulu daireler arasında işbölümü kararını büyük genel kurullarının onayına sunacak. Başkanlar kurulu, örneğin Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nin gündeminde bulunan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’e ait dava dosyası gibi davalara başka bir dairenin bakmasını isteyebilecek.

Gerçeker: Daire sayısı geçici tedbir
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay’ın iş yükünün azaltılması için bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçirilmesi gerektiğini söyledi. Gerçeker, dün Yargıtay’dan çıkışında gazetecilerin “Yargıtay ve Danıştay’da yeni daireler kurulması iş yükü sorununun çözümü konusunda yeterli olur mu?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Bilmiyorum herhalde tasarıyı hazırlayanlar onu düşünmüşlerdir. Daire sayısının artırılması ancak geçici bir tedbir olabilir.”

Görevleri 4 ay sonra bitiyor
Yargıtay Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı koltukları için yapılacak seçimlerde denge değişmiş olacak. 1 Haziran 2011 tarihinde Başkan Hasan Gerçeker’in görev süresi dolacak ve seçim yapılacak. Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın görev süresi de 23 Mayıs 2011 de dolacak. Yargıtay’a atanacak 137 yeni üye bu seçimleri etkileyebilecek durumda. Hasan Gerçeker, Yargıtay Büyük Genel Kurulu seçiminde 19. turun 5. oylamasında 131 üyenin oyuyla başkan seçilmişti.(Radikal)


Yargıyı hızlandırma paketi geldi!