Kamuoyu da hükümetin yanı sıra Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un şûradaki tutumunu merakla bekliyor. Zira terfileri düzenleyen Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun 65. maddesi, yargılanan personelin terfisine izin vermiyor. Söz konusu madde, "Tutuklu bulunan ya da tahliye edilmekle beraber kovuşturma veya duruşması devam eden veya hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunanların terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz." ifadelerini içeriyor. Emekli Askerî Hakim Faik Tarımcıoğlu'na göre ise tutuklanıp serbest bırakılan personel bile hukuken terfi ettirilemez.

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ 2009 Nisan'da yaptığı bilgilendirme toplantısında, "TSK bünyesinde demokrasiye aykırı faaliyette bulunan kimse barınamaz." sözlerini sarf etmişti. Kamuoyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün yanı sıra İlker Başbuğ'un YAŞ toplantılarındaki tutumunu merakla bekliyor. Zira TSK'daki terfileri düzenleyen Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun 65. maddesi, yargılanan personelin terfisine izin vermiyor. 65. madde "Tutuklu bulunan ya da tahliye edilmekle beraber kovuşturma veya duruşması devam eden veya hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunanların, terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz." ifadelerini içeriyor. Bu maddeye göre çok sayıda subay ve generalin terfisi yapılamayacak. Üstelik kanuna göre yalnızca yargılananlar değil kovuşturma aşaması devam eden personelin de terfi edilmeyeceği belirtiliyor. Emekli Askerî Hâkim Faik Tarımcıoğlu da savcılık tarafından subay ve astsubayların soruşturması devam ederken bu kişilerin terfi ettirilmesinin kanuna aykırı olduğunu söylüyor.

İşte o komutanlar

Orgeneral Saldıray Berk: Ergenekon davası kapsamında yargılanan Berk, hakkında düzenlenen iddianamede Erzincan'daki yasa dışı yapılanmanın 1 numarası olarak gösteriliyor. 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk'in Jandarma genel komutanı olması bekleniyordu.

Orgeneral Hasan Iğsız: 1. Ordu komutanı olan Hasan Iğsız'ın Kara Kuvvetleri komutanı olması bekleniyor. Iğsız, yaş haddinden dolayı bu görevi bir yıl sürdürebilecek. Iğsız'ın adının da geçmişte kirli senaryolara bulaştığı ileri sürüldü. Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılara gönderilen ihbar mektubunda "İrtica ile Mücadele Eylem Planı"nın ordudaki cuntanın kilit adlarından Iğsız'ın emri ve iki generalin katkısıyla hazırlandığı belirtiliyordu.

Koramiral Kadir Sağdıç: Denizaltıda öğrencilerin bombalanması ve azınlıklara yönelik çeşitli saldırıların yer aldığı "Kafes Eylem Planı" davasında yargılanıyor. Emekli Deniz Kuvetleri Komutanı Özden Örnek'ten ele geçirilen Deniz Kuvvetleri içerisindeki terfileri ele alan listede adı 2013 yılı Deniz Kuvvetleri komutanı olarak geçiyordu.

Korgeneral Yurdaer Olcan: Balyoz soruşturması kapsamında tutuklanıp serbest bırakılmıştı. Halen Harp Akademileri komutan yardımcısı görevini yürütüyor.

Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar: Foça Çıkarma Gemileri komutanı. Komutanı Kadir Sağdıç ile birlikte Kafes davasında yargılanıyor. İlğar'ın bu YAŞ'ta tümamiralliğe yükseltilmesi bekleniyordu.

Tümamiral Semih Çetin: Balyoz soruşturması kapsamında tutuklandı. Donanma Komutanlığı kurmay başkanlığı görevini yürüten Çetin, Özden Örnek'in listesinde terfi ettirilecekler arasında yer alıyor.

Kurmay Albay Dursun Çiçek: Yaş toplantılarında durumu en çok merak edilen isimlerin başında geliyor. Halen millete komplo belgesinden yargılandığı davada Hasdal Askerî Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor. Çiçek, son iki YAŞ toplantısında da 'temdit' alarak amiralliğe terfi edememişti. Bu yılki YAŞ'ta da terfi alamazsa TSK'nın personel kanununa göre emekli olacak.

Tümgeneral Gürbüz Kaya: Gediktepe saldırılarında 'teröristleri çoban sandık' sözleriyle büyük tepki çeken Kaya da terfi bekleyenler arasında. Kaya'nın adı internet sitelerine düşen bir ses kaydıyla gündeme gelmişti. 7 askerin şehit düştüğü Hakkâri Çukurca'daki mayın patlamasında döşenen mayınların TSK'ya ait olduğu itiraf ediliyordu. Ayrıca Kaya, Balyoz planının dokümanlarında 'cuntaya tam destek verenler' arasında gösteriliyordu.

Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu: Kuzey Deniz Saha komutanı. Balyoz soruşturması kapsamında ifade verip serbest bırakıldı. İsmi, meçhul subayın gönderdiği belgeyle de gündeme gelmişti. Otuzbiroğlu'nun adı Genelkurmay'ın psikolojik harp amaçlı kurduğu internet sitelerini koordine eden heyette yer alıyor.

Korgeneral Nejat Bek: 6. Kolordu komutanlığı görevini yürütüyor. O da Balyoz soruşturmasında ifadesine başvurulanlar arasındaydı.

Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu: Genelkurmay Adli Müşaviri Çubuklu, sahte çürük soruşturmasında gözaltına alınan Albay Zeki Üçok'un bilgisayarındaki delillerin ortadan kaldırılmasıyla ilgili 'şüpheli' sıfatıyla savcılığa çağrılmış ancak ifade vermeye gitmemişti. 12 Eylül döneminde Mamak Cezaevi'ndeki işkenceler davasında sanık olan Çubuklu, son olarak Anayasa Mahkemesi askerî üyesi Serdar Özgüldür'e ait ses kaydında AYM üyeleriyle toplantı yapıp "bir an önce AK Parti'yi kapatın" dediği iddiasıyla gündeme gelmişti.

Korgeneral Selahattin Uğurlu: Şemdinli iddianamesi ve Vatanseverler grubuna yönelik Girdap operasyonunda Uğurlu'nun adı geçmişti. Orgenerallik beklerken geçen yıl temdit alan Korgeneral Uğurlu, YouTube'a düşen ses kaydında Aktütün saldırısının faturasını üstlerine kesen konuşmasıyla gündeme gelmişti. Zaman