Yargının son zamanlarda çok ‘hassas’ davrandığı kanun maddelerinden biri Türk Ceza Kanunu’nun Cumhurbaşkanı’na hakaret suçunu düzenleyen 299. Maddesi… Suçu işleyenlere 1 ila 4 yıl hapis cezası öngören bu madde kapsamındaki davalar Adalet Bakanı’nın izniyle açılabiliyor. TCK’nın 299. Maddesi, gündeme ilk olarak, AKP eski milletvekili Feyzi İşbaşaran’ın tutuklanmasıyla gelmişti. İşbaşaran, twitter mesajlarında Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği gerekçesiyle 8 Aralık 2014 günü bu madde kapsamında tutuklandı. Ardından Konya'da 16 yaşındaki lise öğrencisi M.E.A. 'Devrim şehidi' Kubilay'ı anma töreninde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla 25 Aralık 2014 günü tutuklandı. Özellikle çocuk yaştaki M.E.A.’nın tutuklanması kamuoyunda büyük tepkiyle karşılandı ve M.E.A. tutukluluğa yapılan itiraz sonucu serbest bırakıldı.

Şimdi bu madde, son bir haftadır yapılan tutuklamalar nedeniyle yeniden gündemde. Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla ve TCK 299. Madde kapsamında açılan davalarda son bir haftada 4 genç tutuklandı.

Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla gerçekleşen tutuklamalardan ilki, 13 Şubat günü yaşandı. ÖDP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Onur Kılıç tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, Kılıç'ın ifadesini dahi alınmaksızın tutuklanmasına karar verdi.

14 Şubat’ta ise 2 üniversite arkadaşı, aynı basın bildirgesini okudukları için tutuklandılar. Kadir Yavaş ve Şafak Kurt, ‘Erdoğan’a hakaretten’ tutuklanan Onur Kılıç’ın tutuklanmasını protesto ederken, ‘Erdoğan’a hakaret’ten tutuklanmış oldu.

16 Şubat’ta ise 2 farklı tutuklama yapıldı. İlki lise öğrencisi 17 yaşındaki H.U.C. idi. H.U.C hakaretten 7 ay 23 gün hapis cezası verildi. Ceza ertelendi.

Gebze’de ise, Özgürlük ve Dayanışma Partisi Parti Meclisi Üyesi Onur Kılıç’ın “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla tutuklanmasını protesto için Gebze’de yapılan yürüyüşte “Hırsız, katil Erdoğan” sloganı attığı ve bunu Twitter’da yazdığı iddia edilen üniversite öğrencisi Arif Buğra Aydoğan aynı suçlamayla gözaltına alındı.

İŞTE O MADDE

TCK’nın konuyla ilgili maddesi şu şekilde:

 Cumhurbaşkanına hakaret
 Madde 299- (1) Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
 (2) Suçun alenen işlenmesi hâlinde, verilecek ceza altıda biri oranında artırılır.
 (3) Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanı'nın iznine bağlıdır.