İstanbul'da yaşanan sel felaketinde 8 kadın işçinin servis aracında sele maruz kalarak hayatlarını kaybetmesine ilişkin davada, firma sahibi Mehmet Cevdet Karahasanoğlu'nun 5 yıl, İdare Müdürü Ferit Göncü'nün de 2 yıl 1 ay hapis cezası kararı, Yargıtay tarafından bozuldu.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesince yapılan yargılamanın ardından temyiz edilen davayı karara bağladı.

Yargıtay kararında, davaya konu olan servis aracının yük nakline uygun olduğu, koltuk düzeninin, acil çıkış bölümünün, havalandırma sisteminin ve yan camlarının bulunmadığı, personel ve insan taşımaya uygun olmadığı, araçtan kurtulan 3 kişinin ifadelerinde genelde bu araçla işyerine gidip geldiklerini söylediği anlatıldı.

Kararda, personel servisi için uygun olmayan araçtan tahliyelerin zaman alacağı ancak bir kişi indikten sonra olay anında araçtan 2 kişinin kurtarılabildiği belirtilerek, ''8 kişinin de kurtarılamayarak öldüğü olayda, 2 sınır arasında temel ceza beklenirken meydana gelen zararın ağırlığı, kusur durumu, maddede öngörülen cezanın alt ve üst sınırı nazara alınmak suretiyle, adalet, hakkaniyet kurallarına uygun bir cezaya hükmedilerek, asgari hadden daha fazla uzaklaştırılması gerekmektedir'' değerlendirmesi yapıldı.

Sanıkların kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu, sabıkasız olmaları, dosyaya yansıyan olumsuz kişilik özelliklerinin bulunmadığı dikkate alınan kararda, verilen hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesine karar verilmesi gerektiğini belirtilerek, dosyanın esastan bozulmasına hükmedildi.

Davanın duruşması ilerleyen günlerde, Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılacak.

KARAR

Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Ekim 2011'de, firma sahibi Mehmet Cevdet Karahasanoğlu'nu olayın oluş şekli, ölü sayısı, sanığın kusur durumunu göz önüne alarak, ''taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek'' suçundan 6 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Mahkeme heyeti, Karahasanoğlu'nun duruşmadaki tutumu ve davranışlarını göz önüne alarak, cezasını 5 yıl hapse indirmişti.

İdare müdürü Ferit Göncü'yü de olayın oluş şekli, ölü sayısı, sanığın kusur durumu göz önüne alınarak, ''taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek'' suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, sanığın bu cezasını duruşmadaki tutumu ve davranışlarını lehine indirim sebebi kabul ederek, 2 yıl 1 ay hapse düşürmüştü.

Mahkeme heyeti ayrıca sanık şoför Mehmet Oğur'un toplanan deliller, savunması, tüm bilirkişi raporları, olayın oluşu göz önüne alındığında suçu ispatlanamadığından beraatine karar vermişti.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Pameks adlı iş yerinde çalışan Güldane Çiftçi, Özlem Ünal, Bircan Karataş, Naciye Karadeniz, Nebahat Salkım, Altun Yüksek, Fikriye Özentürk ve Nuriye Can'ın, 9 Eylül 2009 tarihinde kapalı kasa kamyonetin arkasında iş yerine gittikleri belirtiliyordu.

Söz konusu işçilerin, servis aracından inmek istedikleri sırada, sel nedeniyle iş yerinin istinat duvarlarının yıkılması ve sel sularının birikmesi neticesinde araç içinde kalarak öldükleri kaydediliyordu.

İddianamede, aynı araçta bulunan Gençay Güli'nin binaya girdiği, araçtan çıkan şoför Mehmet Oğur'un Gülsüm Şenkoğlu ve Sakine Yıldız'ı kurtardığı anlatılarak, Trafik Kanunu'na göre kullanılması yasak olan kapalı kasa kamyonetle servis taşımacılığı yapıldığı ifade ediliyordu.