Şiddet daha ağır bir şiddet getirdi. Uğradığı hakaretler ve şiddet nedeniyle evini terk eden kadının tehditlere dayanamayarak kocasını öldürmesini Yargıtay affetmedi. Yargıtay, gizlice eşinin evine giren ve uyku halindeyken bıçaklayarak öldüren kadına, öldürülme anında kocanın "uyku hali, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunduğu"na dikkat çekerek, ceza artırımına gitti.
Türkiye günlerdir uğradığı şiddete daha fazla katlanamadığı için evlerini eşlerini terk eden kadınların ölümüne şahitlik ediyor. Kadınlar töre adı altında kocaları tarafından sokak ortasında katledilirken Türk erkeklerinin uyguladığı şiddetin sınırları Avrupa'ya uzandı. Yabancı uyruklu kadınlar Türk sevgililerinden gördükleri şiddet nedeniyle adliye koridorlarında suç duyurusunda bulunurken, adli tıpta uğradığı saldırıyı kayıt altına almak için muayene sırası bekliyorlar. Ancak bu kez Yargıtay, uğradığı şiddete ve tehditlere dayanamayan bir kadının, kocasını kardeşlerinden yardım alarak öldürdüğü davayı karara bağladı. Kararda, koca "uyku hali, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunduğu" anda öldürüldüğü için cezayı artırdı.

-EVİ TERK ETTİ AMA TEHDİTLERDEN KURTULAMADI-

Eşi A.'dan sürekli şiddet gören Fatma eşini terk ederek baba evine döndü, ancak kocası tarafından burada da rahat bırakılmadı. Alkollü olarak eşinin kaldığı babasının evine giden A., Fatma'ya tehditler ve hakaretler ettikten sonra evine gitti. Olaydan 15 gün önce A., eşini kardeşlerinin yanında "Sizin hepinizi keseceğim" diye tehdit etti. Olay günü kocası A. ile telefonda tartışan Fatma kardeşleriyle eşi A.'nın kaldığı eve gitti. Fatma kendisinde bulunan anahtarla kapıyı açtıktan sonra eve girdi ve kardeşleriyle birlikte uyumakta olan kocasını çok sayıda bıçak darbesiyle öldürdü. Olaydan sonra tutuklanan Fatma ve kardeşleri İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hâkim karşısına çıktı. Tasarlayarak adam öldürme suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırılan sanıklar hakkındaki karara itiraz edilince dosya Yargıtay'ın gündemine geldi. Temyiz talebini kabul eden Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Fatma ve diğer sanıkların A.'yı öldürme kararını ne zaman verdikleri ve bu kararlarında suç işleme tarihine kadar sebat edip etmedikleri konusunda delil bulunmadığına dikkat çekerek, eylemde tasarlamanın koşullarının oluşmadığına belirtti.

-UYKU HALİNDE SAVUNMASIZDIR-

Daire, yerel mahkemenin kararını bozarak, cinayet anında A.'nın uyku halinde olması nedeniyle, "beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda" bulunduğunu belirterek, Fatma'nın eyleminin TCK'nın kasten adam öldürme suçunu düzenleyen 82/1 maddesinin -E- fıkrası kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti. Söz konusu düzenleme suçun "çocuğa ya da beden ve ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı" işlenmesi halinde kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngörüyor. (ANKA)