Terzibaşıoğlu, "Yargıtay'ın bu konuda açıklama yapması ihsas-ı reydir." dedi.

Hakimler ve savcıların tayinlerinin HSYK'nın tasarrufunda olduğunu belirten Terzibaşıoğlu, elindeki bir dosya dolayısıyla savcının yetkisinin kaldırılmasının hakimlik teminatını zedeleyici bir tutum olduğunu anlattı. HSYK'nın son zamanlarda yaptığı açıklamalar konusundaki tasarruflarını isabetli görmediğini anlattı. Şu ifadeleri kullandı: "Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun bir karar alması yetkisinin dışındadır. Danıştay Başkanı'nın bu konuda bir beyanda bulunması kendi konusunun dışındadır. Yargıtay'ın bu konuda açıklama yapması ihsas-ı reydir. Sayın bakan hüküm mercii olmadığı için beyanları ihsas-ı rey mahiyetinde sayılmaz. Bu davalar gerek ceza davası gerekse hukuk davası olarak Yargıtay'a gelebilir. Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu'nun görevleri Yargıtay Kanunu'nda sayılmıştır. Yargıtay'ın dışında cereyan eden işlerden dolayı Yargıtay Başkanlık Divanı'nın bir karar alması yetki aşımıdır."

BU TUTUM ANAYASA'YA AYKIRI

Yüksek Mahkeme'nin son yıllarda verdiği karar tutum ve davranışlarının 'hakimler devleti' görüntüsüne ağırlık kazandırdığını belirten Terzibaşıoğlu, bu tutumun Anayasa'ya uygun olmadığını ifade etti. HSYK'nın tutum ve davranışlarının yargının tarafsızlığına gölge düşürecek nitelikte olduğunun altını çizen Terzibaşıoğlu, "Hakim teminatını zedeleyici niteliktedir. Hakim teminatı savcıları da kapsar. Savcılarda gördükleri iş dolayısıyla kurula güvenir durumdadırlar. Kurul bir kararı ile savcının elindeki bir dosyayı alırsa azil mahiyetindedir. Kurul hakime veya savcıya yetki verebilir ancak o yetkiyi alması kısıtlayıcı olağanüstü şartlara tabidir." ifadelerini kullandı.

HSYK'nın bir yargı organı olmadığına değinerek şöyle konuştu: "Erzurum savcısının yargısal faaliyeti üzerinde bir değerlendirme yapamaz. Bir görüş belirtemez. Eğer hukuka uygun olamayan bir tutum bir hukuki tasarruf var ise kendi prosedürü içinde halledilmesi gerekir. HSYK hukuki bir değerlendirmede bulunamaz." Bazı kişi ve kurumların destek ziyareti adı altında HSYK'ya toplu ziyarette bulunmalarının yanlış bir davranış olduğunun altını çizdi. ZAMAN