Yargıtay Başkanlığı, Yargıtay ve Danıştay’a yeni daireler kurulmasını da içeren yargı tasarısına ilişkin kapsamlı görüşlerini TBMM’ye gönderdi.

İş yükünün giderilmesi için “bölge adliye mahkemeleri”nin bir an önce faaliyete geçirilmesini isteyen Yargıtay, “Tasarı bir kanunda bulunması gereken genellik, objektiflik, geleceği düzenleme ve kamu yararı niteliklerini taşımamaktadır. Ayrıca Yargıtayın yapısı ve işleyişi ile ilgili düzenlemeler ve geçici maddeler Anayasa’ya aykırıdır” görüşünü savundu. Yargıtay ayrıntılı görüşünde özetle şunlar söylendi:

İŞ YÜKÜ HASTA EDİYOR:
Yargıtay’daki dosyaların yeterince incelenmeden karar verildiği gerekçesi haksızdır. Her yıl binlerce dosyayı inceleyen yüksek mahkemede görev yapan başkanlar, üyeler, hakimler ve savcılar gece gündüz demeden insan üstü bir çalışma içindedirler. Bu çalışmalar, Yargıtayda görev yapanların ölmesi, genç yaşta ağır hastalıklara yakalanması, emekliye ayrıldığında sağlığını yitirmesi gibi ağır ve acı sonuçlar vermiştir. Bütün bunlara rağmen kendisini adalet hizmetine adayan yüksek mahkeme memurlarına böyle ağır ithamda bulunulması kabul edilemez bir görüş ve davranıştır.

ÜYE FAZLALIĞI OLUŞACAK:
Yeni daireler kurulup yeni üyeler seçildikten kısa süre sonra işlerin azalması sonucu Yargıtayda üye ve daire fazlalığı oluşacak.

BİRİKMENİN NEDENİ:
Ceza davalarıyla ilgili dosyaların birikmesinin ve zaman aşımına uğramasının asıl nedeni ceza ve ceza muhakemesi kanunlarına yapılan değişiklikler.

GEREKÇEDEKİ İFADEYE İTİRAZ:
Tasarıda “Boşanma davasının sonuçlanmamasını yıllarca bekleyen ve yeni evlilik yapamadığı için gayri resmi birlikte yaşayıp çocuk sahibi olan insan sayısının artması da’’ gerekçe olarak gösterilmiştir. Nasıl bir araştırmaya dayandığı belli olamayan böyle bir ifadeye yer verilmesi kanun yapma tekniğine uygun değildir.

İÇTİHAT MAHKEMESİ OLMAKTAN UZAKLAŞACAK:
Daire ve üye sayısının artırılmasıyla Yargıtay içtihat mahkemesi olmaktan uzaklaşacaktır. Bu sonuç ise Yargıtayın kuruluş amacı ile bağdaşmamaktadır.

ANAYASA MAHKEMESİ ÜYELERİNE SÜPER HAKLAR:
Anayasa Mahkemesi Tasarısında başkan ve üyelerine süper ayrıcalıklar tanındığı ortaya çıktı. Başkan ve üyeler, görevlerinden ayrılsalar bile emekli oluncaya kadar özel ücret alacaklar ve sağlık harcamalarında da gazi ve milletvekilleri pozisyonundan yararlanacaklar.




Habertürk