Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ihraç edilen subay ve astsubayların mağduriyetlerini giderecek adım nihayet atılıyor. Anayasa değişikliğinin referandumda kabulünden sonra çalışma başlatan hükümet, aradığı formülü buldu. Buna göre, Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararıyla ordudan atılan askerlere iade-i itibar yapılacak. Astsubaylar kıdemli başçavuş, subaylar ise kıdemli albay rütbesinden emekli edilecek. Emeklilik hakkını elde edemeyenlere ise kamu kurumlarında iş verilecek. Bu düzenlemeden sadece 12 Eylül sonrası Silahlı Kuvvetler'den atılan subay ve astsubaylar yararlanabilecek. 27 Mayıs ve 12 Mart'taki ihraçlar kapsam dışı bırakılacak. Düzenlemede YAŞ kararıyla ordudan atılan askerî öğrencilere de yer verilmedi.

12 Eylül'de yapılan halkoylaması ile Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararlarına yargı yolu açılmış ve haklarında yargı kararı olmadığı halde ilişiği kesilenlere de umut ışığı doğmuştu. YAŞ kararlarından dolayı mağdur olan binlerce askerin beklediği "uyum yasası" için geri sayım başladı. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ'ın üzerinde çalıştığı düzenlemede son rötuşlar yapıldı. Zaman, Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunulduktan sonra en kısa sürede Meclis Başkanlığı'na gönderilecek olan yasa taslağının ayrıntılarına ulaştı. Düzenlemenin ayrıntıları şöyle:

27 Mayıs ve 12 Mart kapsam dışı: Silahlı Kuvvetler'den yargı kararı olmaksızın atılanlar için yapılan düzenlemenin başlangıç tarihi olarak 12 Eylül askerî darbesi esas alındı. 1982 tarihinden günümüze kadar YAŞ kararı ile ordudan atılan subay ve astsubaylar düzenlemeden yararlanacak. 27 Mayıs ve 12 Mart sonrası ise kapsam dışı bırakıldı. Böylece aralarında gazeteci Ali Kırca, eski CHP milletvekili Eşref Erdem'in de bulunduğu tanınmış bazı isimler düzenlemeden yararlanamayacak. Hükümetin hazırladığı düzenleme subay ve astsubayları kapsarken yine YAŞ kararıyla ordudan atılan askerî öğrencilere yer verilmedi. 12 Eylül döneminde "yasa dışı görüş" iddiasıyla 447 askerî öğrenci ordudan çıkarılmıştı.

Kıdemli başçavuş ve kıdemli albay rütbesinden emeklilik: TSK'dan atılan subay ve astsubayların öncelikli olarak manevi mağduriyetleri giderilecek. Askerlere itibarları iade edilecek. Bunun için astsubay ve subaylar için gelebilecekleri muhtemel en üst rütbe esas alındı. Ordudan atılan astsubaylar "kıdemli başçavuş", subaylar ise "kıdemli albay" rütbesine kavuşarak emekli edilecekler. Subay ve astsubaylar yeni rütbeleriyle emekli maaşına da bağlanacaklar.

Emekli olamayanlara devlet garantili iş

Özellikle son 15 yılda ordudan atılan subay ve astsubayların bir kısmı yaş ve hizmet süresinden dolayı emeklilik hakkı kazanamadı. Hükümet, emekli olamayan askerler için ayrı bir iyileştirme hazırladı. Emekli olamayanlar devlet garantisiyle işe yerleştirilecek. Bu kişiler uygun durumdaki kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilerek hizmet sürelerini tamamlayacak.

Düzenlemeden 2 bin mağdur yararlanacak

12 Eylül darbesi olunca ordudan çok sayıda subay ve astsubay "siyasi görüş" sebebiyle atılmıştı. Haklarında mahkumiyet kararı olmayan 153 teğmen, 216 üsteğmen, 26 yüzbaşı ve 2 yarbay toplam 397 subay ile 176 astsubayın ilişiği kesilmişti. 28 Subat süreci ise TSK'da inancını yaşamak isteyen askerler için tam bir linç kampanyasına dönüştürüldü. Eşinin kıyafeti veya namaz kıldığı gerekçesiyle çok sayıda subay ve astsubay ihraç edildi. 28 Şubat sürecinin başladığı 1996 yılı ile 2003 yılı arasında 900'ün üzerinde subay-astsubay "disiplinsizlik" bahanesiyle ordudan atıldı. 1990-2007 arasında YAŞ kararıyla atılan askerî personel sayısı ise bin 626 olarak tespit edildi.(Zaman)