Hakkari Yüksekova'da dört yıl önce iki uzman çavuşun PKK’lılar tarafından şehit edilmesine ilişkin Ercan Ülker’e üç kez müebbet hapis cezası verildi. Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararında iki uzman çavuş ve iki gizli tanığın ifadesine atıfta bulunuldu. Bir gizli tanığın “Ercan Ülker ile Yılmaz Kürdo yanıma geldi. Ülker, Kürdo’dan 30 bin TL istedi. Yılmaz Kürdo gittikten sonra Ülker bana, ‘Uzman çavuşları ben öldürdüm. Peşin olarak 30 bin TL verdiler. Olaydan sonra 30 bin TL verecekler” şeklindeki ifadesi, avukatların “PKK’nın parayla insanları öldürdüğü görülmüş değil” yönündeki itirazlarına rağmen geçerli kabul edildi. Uzman çavuşların şehit edildiği anı gösteren MOBESE kayıtlarında cinayeti işleyen iki kişiden birinin “kafatası yapısı, saçların dağılımı ve sıklığı ve vücut yapısı” nedeniyle Ülker’e benzediği yönündeki bir rapor da deliller arasında sayıldı. Son olarak, Ülker’in evinde bulunan silahın cinayetle ilgisi kurulamadığı halde, uzman çavuşların şehit edildiği noktada bulunan iki kovanın ruhsata tabi silahtan çıktığı, Ülker’in ise silah taşıma veya bulundurma ruhsatının olmadığı belirtildi. 

Yüksekova’da, 5 Temmuz 2011’de evinden çıkan uzman çavuş Murat Kozanoğlu ve Yahya Karakaya silahlı iki kişi tarafından vurularak, şehit edildi. PKK tarafından üstlenilen bu cinayetten sonra, 27 Temmuz 2011’de, Yüksekova Emniyet Müdürlüğü’ne arayan bir kişi, askerlerin Ercan Ülker tarafından öldürüldüğünü ileri sürdü. İki gün sonra da Hakkari Emniyet Müdürlüğü’ne e-mail gönderen “Yurtsever Geverli” kod adlı kişi, “Bu eylemi Ercan Ülker isminde birisi yaptı. Bu şahıs bugün Yüksekova’da birileriyle görüşecek. Yine eylem yapabilir. Aranan birisidir. Adam kaçırıyor” dedi. Ülker gözaltına alınmış; yapılan araştırmada, bu kişinin “kaçakçılık” suçundan arandığı ve sahte kimlik kullandığı anlaşıldı. Daha sonra ortaya çıkan iki gizli tanık, Ülker'in PKK'nın aldığı para karşılığında cinayeti işlediği ileri sürdü. Ülker ise kendisinin kaçakçılık yaptığı ve diğer kaçakçıların komplosuna uğradığını iddia etti. 

Ülker hakkında “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, kasten öldürme ve silah bulundurma” suçlarından dava açıldı. Son duruşma 11 Haziran 2015’te görüldü. Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçundan bir, iki uzman çavuşu “öldürmek” suçlarından iki olmak üzere, Ülker’e üç müebbet hapis cezası verdi.



Haber: İSMAİL SAYMAZ - Radikal