Alınan bilgiye göre, Milas ilçesine bağlı Hisarönü sokakta 3 kişinin kaçak kazı yaptığı bilgisini alan jandarma ekipleri, adli makamlardan alınan izinle şüphelilere ait ev ve eklentilerine operasyon düzenledi.

Operasyon kapsamında yapılan aramada ev ile evin eklentisi şeklindeki barakada ilk olarak kazı amacıyla hazırlanmış 6 ve 8 metre uzunluğunda 2 tünele rastlandı.
Çalışmalarını genişleten jandarma ekipleri, tünellerin sonunda 2 bin 400 yıllık geçmişi olduğu düşünülen mezar odası, lahit ve duvar süslemelerine ulaştı.
Operasyonda, Muğla Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Şuçlarla Şube Müdürlüğü ekiplerinin de, yaklaşık 8 aydır izlediği ortaya çıkan 10 kişi, ''2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na Muhalefet'' ettikleri iddiasıyla gözaltına alındı. Zanlıların kazıda kullandıkları malzemeler de ele geçirildi.
 

Kaçakçıların ortaya çıkardığı tarih

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, kaçak kazı yapan kişilerce ortaya çıkartılan lahit ve içindeki anıt mezarda incelemelerde bulundu.
Süslü, yaptığı açıklamada, Milas'taki Zeus tapınağının üzerindeki Menandros Anıtı'nın alt kısmındaki noktaya denk gelen ve 2 bin 400 yıllık olduğu düşünülen mezar odasının, Bodrum'daki Mausoleus'un (Mozoles) babasına ait olduğu düşündüklerini söyledi.
Lahitin 2.75 metre uzunluğunda, 2.15 eninde ve 1.85 boyunda olduğunu belirten Süslü, ''Arkeoloji tarihi açısından son yüzyılın eseri diyebileceğimiz nitelikte tarihi bir eser. Kaçak kazı yapanlar, lahitin duvarlarındaki 2 bin 400 yıllık süslemelere zarar vermişler'' dedi.

Mausoleus

Kaynaklarda, M.Ö. 4 yüzyılda yaşamış Pers Valisi Maussollos'un, yetkileri fazla olduğu için Karia bölgesinde kral gibi davrandığı yer alıyor.

Kendi döneminde Bodrum Antik Tiyatro'yu yaptıran Maussollos'un, kendi adına Halikarnas Mozelesi'nin yapımını başlattığı, bir çok kamusal alan ve surlar yaptırdığı belirtiliyor. Maussollos, döneminde Karia bölgesi en büyük sınırlarına ulaştığı kaydediliyor.



AA