Kapatılan "Zaman Gazetesi"nin eski yazarları ve yöneticilerine yönelik açılan dava kapsamında Mümtazer Türköne, Şahin Alpay ve Ali Bulaç'ın da aralarında bulunduğu 21'i tutuklu 30 sanık ilk kez hakim karşısına çıktı.
Duruşmada ilk savunmayı Ahmet Metin Sekizkardeş yaptı.

Sekiztaş'ın savunmasından başlıklar şöyle;
-Sorumluluğum attığım imzalara ait kararlarla sınırlıdır.
- İddianamede hakkımda somut bir suçlama yok. Neden suçlandığımı öğrenmek istiyorum.
Ahmet Turan Alkan savunmasına başlamadan önce avukatı müvekkilinin görüşme talebi olduğu gerekçesiyle sıra değişikliği istedi.Duruşmada Cihan medya eski dağıtım direktörü Alaattin Güner savunma yapmaya başladı.
Alaattin Güner'in savunmasından başlıklar şöyle;
-14 aydır tutukluyum. 2 kızım vardı. Tutukluluğum sırasında bir kızım daha dünyaya geldi.
- İddianamede benimle ilgili bir suçlama yok. Cihan Medya Dağıtım içerikle ilgili değildir. Bunların dağıtımından sorumludur.
"Abone dağıtımı yaptığı firmalar arasında Yay-Sat ve Turkuvaz firmaları da vardı"
- Cihan Medya Dağıtım gazete, dergi, katalog, broşür vb. baskı ve dağıtımı yapar.Cihan Medya Dağıtım'ın abone dağıtımı yaptığı firmalar arasında Yay-Sat ve Turkuvaz firmaları da vardır. Cihan Medya Dağıtım'ın dağıtımını yaptığı gazeteler arasında Zaman ve Bugün dışında Referans ve Radikal de vardı.Abone dağıtımı insan gücüne dayanır. Çalışan sayısı tiraj raporlarının doğruluğu konusunda belirleyici unsurlardandır.2014 sonunda yeni yatırım kararı alınmış ve bazı satın almalar yapılmıştır. Benim bu alımlarda yetki ve sorumluluğum yoktur.Çalıştığım süre içinde yasal sınırlar içinde gazete dağıtım işi yaptım.Gazeteleri okura ulaştırma işiyle bu kadar ağır suçlamaların nasıl ilişkilendirildiğini anlayamadım.
Alaattin Güner'in ardından savunma surası Zaman gazetesi yazarı Ali Bulaç'a geldi. Bulaç savunmasında iddianamede suç yok , suçlama var" ifadelerini kullandı.

İşte Bulaç'ın savunmasından başlıklar:
-66 yaşındayım. 4 kalp damarım değişti, 4 kronik hastalıkla boğuşuyorum.
-Savcı, iddianamenin son sayfasında yazılarımda suç unsuru bulunmadığını belirtmesine karşın suçlamada bulunmaktadır.
-15 Temmuz'a kadar FETÖ'nün terör örgütü olduğu yolunda bilgi/belge olmadığını anlatıp o dönemdeki açıklamalardan örnekler veriyor.
"Bu örgütün silahlı terör örgütü olduğunu kabul ediyorum"
-Bu örgütün silahlı terör örgütü olduğunu kabul ediyorum. Kaldı ki, terör örgütü olduğu bilinmediği dönemde dahi üyesi değildim. Soruyorum, ben hangi silahlı terör eylemine girdim? Hangi silahlı çatışmaya girdim, kime saldırdım? Görevi gereği bilmesi gerekenlerin ihmali hoşgörülürken, siyasilerin kavrama yetisine tahammül gösterilirken, ben niye suçluyum?

Sanık sayısı 31'e yükseldi
Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampusü'nün karşısında bulunan binada 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen duruşmaya 21 tutuklu sanık ile 5 tutuksuz sanık hazır bulundu. Öte yandan Zaman Gazetesi eski yöneticisi tutuklu Adil Gülçek hakkında hazırlanan iddianamenin de bu dava ile birleştirildi. Böylece davada sanık sayısı 31'e yükselmiş oldu. Duruşma tutulu sanıkların savunmaları ile devam ediyor.

İddianame
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı İsmet Bozkurt tarafından hazırlanan 64 sayfalık iddianamede FETÖ yapılanmasının tarihsel gelişimi, amacı ve hedefleri anlatılıyor. Örgütün medyayı ne zaman ve ne şekilde kullandığına da ayrıntılı değinilen iddianamede, örgütün strateji gereği 2013 yılına kadar devlete ve hükümete karşı gizli ve derinden bir mücadele yürüttüğü, 2013 sonrasında ise açıktan saldırıya geçtiği iddia ediliyor. Örgütün, basın ve ifade özgürlüğü sınırlarını aşarak devlet sırlarını ifşa ettiği, algı oluşturarak meşru hükümetleri çalışamaz hale getirmeyi hedeflediği kaydedilen iddianamede, bunu yapması için de medya gücünü kullandığı, şüphelilerin de haber ve yazılarıyla bu durumu bilerek sürdürdüğü öne sürülüyor. 31 şüpheli hakkında "Darbeye teşebbüs" suçundan 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve "Silahı terör örgütüne üye olmak" suçundan da 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

CNN Haber