Malatya'daki Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili davaya bakan mahkeme heyeti "Kafes Eylem Planı'' dosyasında bulunan delillerin tamamının istenmesine karar verdi. Azınlıklara yönelik eylemleri içeren Kafes Eylem Planı'nda Zirve Yayınevi, Rahip Santoro ve Hrant Dink cinayetleri 'operasyon' olarak geçiyor.

Zirve Yayınevi davasının 26. duruşması dün Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı duruşmaya, sanık yakınları, aralarında öldürülen Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske'nin eşi Susanne Geske'nin bulunduğu maktul yakınları, müdahil avukatlar, yerli ve yabancı basın mensupları katıldı.

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz da duruşmaya izlemek üzere Malatya Adliyesi'ne geldi. Duruşmada tanık olarak ifade veren Burak Doğan, sanıklardan Varol Bülent Aral ile 2006 yılının son aylarında bir arkadaş vasıtasıyla tanıştığını, Aral'ın kendisine 'vatana millete faydalı olarak aklının alamayacağı kadar para kazanmak istemez misin?' teklifinde bulunduğunu, nasıl diye sorduğunda 'Malatya'da misyonerlik faaliyetlerinde bulunan ve gençlerimizi kandıran insanlar var. Bunlardan bazılarını ibret olsun diye cezalandırırsak aklının alamayacağı kadar para kazanmış olursun' cevabını verdiğini aktardı.

Doğan, "Bunun üzerine kendisini dikkate almama kararı aldım. Sonra bana iftira atıp kendisini yağmaladığımı ileri sürdü. Yağma suçlamasıyla yargılandığım Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 14 Şubat 2007 tarihinde görülen duruşmada Mahkeme Başkanı Süleyman Kabak'a Malatya'da işlenecek cinayetlerle ilgili bilgi verdim. Bu bilgileri Varol Bülent Aral'ın bana söylediklerine dayanarak söyledim. Ancak mahkeme başkanı beni dikkate almadı. Bunun yargılamayla alakası olmadığını söyledi.'' dedi. Görüştükleri dönemde, Çöşnük yolunda bir araziye gittiklerinde Varol Bülent Aral'ın kendisine gösterdiği silahı bir beze sararak gömdüğünü öne süren Doğan, silahın bulunması için çalışma başlatılması halinde yer gösterme konusunda yardımcı olacağını kaydetti.

Mahkeme ara kararında önceki duruşmada da gündeme gelen "Kafes Eylem Planı''yla ilgili İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyada bulunan tüm delillerin istenmesine karar verdi. Kararda, "deliller incelendikten sonra dava dosyalarının birleştirilip birleştirilmeyeceğine karar verilmesi'' ifadesi yer aldı.

Mahkeme heyeti ayrıca müdahil avukatların talebi üzerine Amasya'da tutuklu bulunan ve İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki Hrant Dink davasında tanık olarak dinlenen Erhan Özel'in hangi suçtan cezaevinde bulunduğu ve cezaevine giriş tarihinin istenmesi konusunda karar aldı.

Heyet, ayrıca tanığın 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde verdiği ifadenin tutanağının istenmesini, Malatya'da tanık olarak dinlenmesi yönünde gereğinin düşünülmesini de kararlaştırdı. Talepleri alan mahkeme heyeti, duruşmayı 25 Haziran'a bıraktı. MALATYA AA