(İHA) - Urla ilçesi Zeytineri köyü Sarpdere mevkiinde, 6 kişinin öldüğü, 4 kişinin kaybolduğu olayla ilgili İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Ö.K., T.K., Ç.E.'ye 18'er yıl hapis cezası verildi. Duruşma savcısı, kararın bozulması için dosyayı 15.12.2009'da Yargıtay'a gönderdi. Dosyayı inceleyen Yargıtay 3.Ceza Dairesi, yeni uyum yasalarının dikkate alınarak sanıkların yeniden yargılanması için dosyayı bir ay önce mahkemeye gönderdi. İzmir 3.Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri dosyayı inceledikten sonra, sanıklara aynı cezayı vererek kararlarında direndiler. Dosya bir kez daha Yargıtay'a gitti.

İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada teknenin sahibi kaçakları Urla'dan aldığını belirterek, göçmen kaçakçılığı suçunu kabul etmişti. Kaçakların olay günü sahil güvenlik botunu görünce paniğe kapılarak denize atladığını, bu nedenle teknenin alabora olduğunu savunan T.K., "Ben uluslararası bir denizciyim. Teknenin kaç yolcu alabileceğini bilen birisiyim. Tekne benim kusurum nedeniyle batmamıştır. Yolcuların paniğe kapılıp denize atlamaları sonucu batmıştır" dedi.

Avukat Ergün Bademci ise müvekkilinin "Bilinçli taksirle adam öldürme" suçundan beraatine karar verilmesini talep etmişti. Diğer sanıklar da suçlarını kabul etmediler.
Mahkeme heyeti, sanıkları göçmen kaçakçılığına teşebbüs suçundan 6'şar yıl hapisle cezalandırdı. Sanıkların bilinçli taksirle 6 kişinin ölümüne neden olduğu kanaatine oy çokluğuyla varan mahkeme heyeti, sanıkları bu suçtan da 12'şer yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanıklara böylece 18'er yıl hapis cezası verilmiş oldu.

Mahkeme Başkanı Enver Özçelik, sanıklara "bilinçli taksirle adam öldürme" değil "olası kasıtla adam öldürme" suçundan daha çok ceza verilmesi gerektiğini savunarak, karara muhalefet şerhi düşmüştü. Cezayı az bulan duruşma savcısı, kamu adına kararın bozulması için dosyanın Yargıtay'a gönderilmesini talep etti. Savcının talebi üzerine dosya 2009 yılının son ayında Yargıtay'a gitti. Yargıtay 3.Ceza Dairesi, dosyayı yeni uyum yasalarına göre yargılama yapılması için yerel mahkemeye gönderdi. Dosyayı bir kez daha ele alan İzmir 3.Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri, verdikleri kararda direndi. Şimdi son sözü Yargıtay'ın söylemesi bekleniyor.