Yasal faiziyle birlikte 1,5 milyon TL'yi bulan ceza, Türkiye yargı tarihinde bir ilk niteliği taşıyor. Aralarında eski 4 kuvvet komutanının da bulunduğu 312 general, 2003 yılında "Onbaşı bile olamayacakların general olduğu ülke" başlıklı köşe yazısı nedeniyle gazeteye dava açmıştı. Hukukçular, yazıda sadece 2 komutanın ismi geçtiği için davanın hukuki olmadığı görüşünde. Vakit Gazetesi, karara itiraz edecek. Medya Derneği Başkanı Salih Memecan cezayı, basını susturma girişimi olarak değerlendirdi: "Bu çok endişe verici bir gelişme."

Dava açanlar arasında Saldıray Berk, Hurşit Tolon, Şener Eruygur, İbrahim Fırtına, Fevzi Türkeri, Özden Örnek, Aslan Güner, Aytaç Yalman gibi Ergenekon ve Balyoz davalarında adı geçen komutanlar bulunuyor. Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ile Org. İlker Başbuğ da şikâyetçiler arasında. Anadolu'da Vakit Gazetesi yazarı Ali İhsan Karahasanoğlu, tazminatın Türkiye'de bir ilk olduğunu söyledi.

Kararı Yargıtay'da temyiz edeceklerini belirten Karahasanoğlu, Türkiye'de iç hukuk yollarının tıkanması halinde konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyacaklarını kaydetti.

Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi, 312 generalin açtığı davayı 20 Mayıs 2004'te sonuçlandırdı. Her bir davacı için 2 bin TL olmak üzere toplam 624 bin TL'nin, Nuri Aykon, Harun Aksoy ve Mehmet Doğan'dan (Asım Yenihaber) müştereken tahsiline karar verdi. Ancak Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin bu kararını, eksik inceleme gerekçesiyle bozdu. Yargıtay, "Ceza davası görülmeden tazminat davası görülemez." dedi.

Dün Ankara 20. Asliye Hukuk Mahke-mesi'nde karar duruşması yapıldı. Yargıç Adem Albayrak, Mehmet Doğan yönünden pasif husumet yokluğu nedeniyle davanın reddine karar verildiğini açıkladı. Diğer davalılar Harun Aksoy ve Nuri Aykon yönünden davanın kabul edildiğini anlattı. Her bir davacı için 2 bin TL olmak üzere toplam 624 bin TL manevi tazminatın, 25 Ağustos 2003 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verdi.

Medya Derneği Başkanı Salih Memecan: Umarım karar Yargıtay'dan döner
Dava konusu yazının muhatabı belli değil. Generallerin tümüne yöneltilmiş bir yazı da değil. Mahkemenin yorum tarzı benimsenecek olursa bu şekilde basın kuruluşlarının eleştiri hakları astronomik cezalar verilerek kısıtlanmış olacaktır. Bu gazetenin susturulması demektir. Bu da çok endişe vericidir. Konunun Yargıtay'dan döneceğine inanıyorum.

Emekli Başsavcı (Avukat) Reşat Petek: Karar hukukla bağdaşmıyor
Söz konusu yazıda hiçbir isim zikredilmeden genel ifadelerle bir yazı kaleme alınmış. Bu nedenle ifade özgürlüğü kapsamına girer. Kişiye yönelik doğrudan şahsiyet haklarını rencide edici bir ifade kullanılmadığı için verilen kararı hukuki bulmuyorum. Bu karar, 'gençler' diyerek genel ifadeler kullanan bir köşe yazarının eleştirel bir yazı yazması üzerine Türkiye'deki 15 milyon gencin dava açmasına benziyor. Böyle bir garabet olamaz.

Özgür Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya: Susturmaya yönelik bir karar
312 generalin dava açması gazeteyi imhaya dönük bir çaba idi. Ergenekon süreciyle birlikte Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un bu dava sürecini organize ettiği belgeleriyle ortaya çıktı. Buna rağmen davanın hiçbir şey olmamış gibi sürdürülmesi, mahkemenin ilk verdiği cezada ısrar etmesi, hukuki değil siyasi yaklaşım olduğunu ortaya koyuyor. Gözdağı verilmeye çalışılıyor. Karar siyasi ve gazeteyi susturmaya yönelik bir çaba.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç: Türk basınının kronik sorunu
Bu dava sadece Vakit Gazetesi'ne açılan bir dava değil. Adalet Bakanı'nın verdiği bilgiye göre Türkiye'de yaklaşık 5 bin soruşturma kovuşturma açılmış. Bu sorun Türk basınının genel sorunu, yarın bir başka gazete bu yüzden ceza alabilir. Biz o yüzden Ceza Kanunu 288. maddesi olan 'adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs' maddesinin değiştirilmesi ve daha fazla gazete ve gazetecinin mahkum olmaması için çaba sarf ediyoruz.



Cihan