Kastamonu İdare Mahkemesi, aralarında TEKEL işçilerinin de yar aldığı kamuda çalışan on binlerce 4-C'li personeli sevindirecek bir karar aldı. İdare Mahkemesi'nin aldığı karar gereğince, sözleşmeli olarak çalışan personele verilen uyarı cezası "ölçülülük ilkesi"nin bir gereği olarak sözleşmenin fesh edilmesine teşkil oluşturmayacak.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Kastamonu İdare Mahkemesi'nin uyarı cezası verilen 4-C"linin sözleşmesinin fesh işleminin yürütmesini durdurduğu öğrenildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kastamonu Bölge Müdürlüğü'nde 657 sayılı yasanın 4-C maddesine göre geçici memur olarak çalışan Raif Ulusoy'un sözleşmesi uyarı cezası aldığı gerekçesiyle geçtiğimiz yıl Kasım ayında feshedilmişti. HAKSEN Konfederasyonuna bağlı Büro Hak-Sen Kastamonu İl Temsilciliğinde örgütlü çalışan adına Sendika tarafından açılan davada Kastamonu İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Mahkeme kararında, kamu hizmetini yürüten memurların ya da kamu görevlisi sayılan kimselerin işledikleri fiiller nedeniyle cezalandırılmaları gereken durumlarda bireysel özgürlükler ve insan hakları normları ile çatışmamasına özen gösterilmesinin yanında, ölçülülük ilkesinin bir gereği olarak suç ve onun kanunda gösterilen cezası arasındaki hakkaniyetinde tesis edilmesi gerektiği ifade edildi. Kararda ayrıca disiplin cezası verilmesinin idarenin takdirinde olmakla birlikte fiil ile ceza arasında bulunması zorunlu olan ölçülülük ve hakkaniyet ilkelerine aykırı hareket edildiği kanaatine varıldığı belirtildi.

-"YASALAR 4-C'LİYE FARKLI UYGULANIYOR"-

HAKSEN Genel Başkanı Ayhan Çivi, mahkeme kararı hakkında ANKA'ya yaptığı açıklamada, 4-C'li personelin de diğer memurlar gibi 657 sayılı yasaya tabi olmasına rağmen idarenin keyfi uygulamalarına maruz kaldığını belirterek, uyarma cezasının işten çıkarılma nedeni olamayacağının mahkeme kararıyla tespit edildiğini söyledi.
TÜİK'te bu tür keyfi ve hukuk dışı uygulamaların sıklıkla yapıldığını vurgulayan Çivi, sendika olarak her türlü hukuk dışı uygulamaya karşı mücadele ettiklerini hatırlattı.(ANKA)
(BRŞ/ÖMR)