Bunun son örneği de Sakarya'da 7 kişinin ölümüyle sonuçlanan iki farklı kazanın davasında yaşandı. Kullandığı tankerin yolcu midibüsünün üzerine devrilmesi sonucu 4'ü kardeş 5 kişinin ölümüne neden olan kamyon şoförü 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bir başka kazada ise alkollü ve ehliyetsiz olarak direksiyon başına geçerek çarptığı evde baba ile kızının ölümüne, 6 çocuğun da yetim kalmasına sebep olan üniversite öğrencisi 7 yıl 6 ay hapis cezası aldı.

Geçtiğimiz yıl D-100 Karayolu'nun Ormanköy kavşağında meydana gelen kazada, kullandığı yem yüklü tankerin, kırmızı ışıkta bekleyen yolcu midibüsünün üzerine devrilmesi sonucu 4 kardeş ile Ali Bilgin'in ölümüne sebep olan Mustafa Yılmaz, Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde karar duruşmasına çıktı. 15 yıla kadar hapsi istenen sanık Yılmaz, son savunmasında, kazada kusurunun bulunmadığını öne sürdü. Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, Mustafa Yılmaz'ı taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olduğu gerekçesiyle 9 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti ayrıca, Yılmaz'ın sürücü belgesinin 2 yıl süre ile geri alınmasını kararlaştırdı. Kaza sonrası tutulan raporda yüzde 100 kusurlu bulunan Yılmaz, kazadan 126 gün sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Adapazarı ilçesinde Şeker Mahallesi çevreyolu üzerinde geçen yıl 12 Ağustos'ta kullandığı lüks otomobille, çarptığı evde İbrahim Aydın ile 9 yaşındaki kızı Sinem'in ölümüne, 3 yaşındaki bir çocuğun da ağır yaralanmasına sebep olan Harika Hakay da (22) Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde karar duruşmasına çıktı. Kazada eşini ve kızını kaybeden Neriman Aydın ise kaza nedeniyle 6 çocuğunun yetim kaldığını söyledi.

Hakkında 'bilinçli taksirle iki kişinin ölümüne sebebiyet vermek' suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezası istenen sanık Hakay, olay günü akşamı bir hata yaptığını ve çok pişman olduğunu söyledi. Mahkeme heyetinin verdiği kararda Hakay'ın tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu iki kişinin ölümüne, bir kişinin de yaralanmasına sebebiyet verdiği belirtildi. Mahkeme heyeti, sanığı 6 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanığın suçu bilinçli taksirle işlediğinden dolayı mahkeme heyeti cezayı yarı oranında artırarak 9 yıla çıkardı. Sanığın duruşmada gözlemlenen pişmanlık halini indirim nedeni olarak kabul eden mahkeme heyeti, Harika Hakay'a verilen cezayı 6'da bir oranında düşürerek 7 yıl 6 ay hapis cezasına indirdi.


Salih Hamurcu - Sakarya