Ankara Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu’nun 2011’de başlattığı PKK’nın üst düzey yöneticileri hakkındaki terör soruşturmasında yeni bir adım atıldı. Başsavcılık, KCK Yürütme Konseyi üyeleri Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Mustafa Karasu, Ali Haydar Kaytan, Fehman Hüseyin ve Avrupa sorumlusu Sabri Ok ile diğerleri hakkında tutuklanma talebiyle yakalama kararı çıkardı.

Habertürk gazetesinden Mustafa Türk'ün haberine göre, PKK’nın ‘A takımına’ yönelik 2011/1270 dosya numarasıyla yürütülen soruşturmada başsavcılık, Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü’ne soruşturma kapsamında yazı yazdı. Yazıda PKK’nın üst düzey yöneticilerinin talimatıyla hangi eylemlerin yapıldığının tespit edilmesi istendi. 52 şüphelinin hangi ülkelerde faaliyet gösterdiği ve bağlantılarının araştırılması talep edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü Terör Daire Başkanlığı, talep üzerine yöneticilerin eylem talimatlarını ve bulundukları ülkeleri tespit ediyor. Emniyetin çalışmasının ardından başsavcılık, şüpheliler hakkında kırmızı bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığı’na başvuracak ve ‘kırmızı bülten’le şüphelilerin Türkiye’ye iadesi istenecek.

‘SİLAHLI ÖRGÜT KAPSAMINDA’

Edinilen bilgiye göre şüpheliler hakkında, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “silahlı örgüt kurmak ve yönetmek” suçlamasıyla yakalama kararı çıkarıldı. Şüpheliler hakkında, örgütün faaliyetlerinin tamamına ilişkin soruşturma ve yargılama yapılacak. 52 şüpheli, PKK’nın üstlendiği ve PKK tarafından yapıldığı tespit edilen her eylem için ayrı ayrı yargılanacak.

Başsavcılık, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 29 Kasım 2011’de yazı göndererek, “PKK’nın merkez yürütme konseyi üyelerinin kimler olduğunun, hangi talimatları verdiklerinin ve hangi eylemlerden sorumlu olduklarının” 81 il emniyet müdürlüğünden sorulup tespitini istemişti. Emniyet Genel Müdürlüğü de 81 ilden gelen bilgileri başsavcılığa gönderdi. Başsavcılık, eylemlerden sorumlu olan PKK’nın A takımı konumundaki yürütme konseyi üyeleri için yakalama kararı çıkarılmasını istedi. Başsavcılığın talebiyle dosyayı inceleyen nöbetçi sulh ceza hâkimliği, 52 şüpheli hakkında yakalama kararı verdi.

‘SON EYLEMLERDEN DE SORUMLU OLACAKLAR’

Ankara Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada PKK’nın son 1 aydır yaptığı eylemlerden de sorumlu olacağı öğrenildi. Bu kapsamda son 34 günde yapılan 194 eylem de Terör Daire Başkanlığı tarafından başsavcılığa gönderilecek. PKK'nın eylemlerinde kullandığı silahların bilgileri de delil olarak dosyaya sunulacak. PKK yöneticisi konumundaki 52 isim hakkında kırmızı bülten çıkarılsa bile Avrupa ülkeleri PKK’lıları teslim etmiyor. Daha önceki yıllarda haklarında kırmızı bülten çıkarılan 650 örgüt üyesi, Avrupa ülkeleri tarafından iade edilmedi. (Habertürk)