Neşet KARADAĞ / ADANA (AHT)


Adana'da alacaklısını av tüfeğiyle öldürdüğü iddia edilen Çukobirlik Genel Müdür Müşavirliği yapmış olan emekli kimya mühendisi Halil Gürdegis (63) 10 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Gürdegis 5 yıl sonra cezaevinden çıkacak.

Yüreğir ilçesine bağlı Büyük Kapılı köyünde yaşayan Halil Gürdegis, 4 yıl önce Levent Beyazgül'e (21) faizle 4 bin 500 lira borçlandı. Beyazgül, 31 Ağustos 2009'da Gürdegis'in evine gidip borcunu ödemesini istedi. Borcunu ödemek istemeyen Gürdegis, av tüfeği ile Beyazgül'ü öldürdü. Olaydan sonra yakalanıp tutuklanan ve Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan Gürdegis karar duruşmasına çıktı. Cinayetin kazayla olduğunu iddia eden Gürdegis, Çukobirlik'te genel müdür müşavirliği yaptığını ve hayatı boyunca bilerek bir karıncayı bile incitmediğini belirterek, olay günü Beyazgül'ün kendisini ve annesini dövdüğünü iddia etti ve cinayet anını şöyle anlattı:

"TUVALETİMİZİ KOVAYA YAPIYORDUK"
"Aldığım parayı 5 bin lira olarak Levent'e ödedim. Ancak hem ödediğim parayı tekrar ödüyordum, hem de dayak yiyordum. Para istemeye geldiğinde beni ve 80 yaşındaki annemi dövüyordu. Devamlı tehdit ediyordu. Korkudan geceleri evde ışıkları dahi yakmıyorduk. Dışarıdaki tuvalete dahi gidemiyorduk. Tuvalet ihtiyacımızı ise kovalara yapıyorduk. Olay günü başımı bacaklarının arasına alarak beni dövmeye başladı. Annem gelince elinden kurtularak tüfeği aldım. Tüfeği üzerine doğrulttum. Kaçacak yerim kalmayınca tüfeğin namlusundan tutup kendisine doğru çekti. O sırada tüfek ateş aldı. Kazayla oldu."

5 YIL SONRA ÖZGÜR
Daha önceki duruşmaya katılan öldürülen Beyazgül'ün eşi Emine Beyazgül (31) ile ağabeyi Mustafa Beyazgül (32), sanığın cinayeti planlayarak işlediğini iddia edip en ağır cezayla cezalandırılmasını istemişti.

Mahkeme heyeti, Gürdegis'i önce müebbet hapis cezasına mahkum etti. Alacaklısını haksız tahrik altında öldürdüğü gerekçesiyle bu cezası duruşmadaki iyi hali de göz önünde bulundurularak 10 yıla indirildi. Bir yıldır tutuklu bulunan Gürdegis 5 yıl sonra özgürlüğüne kavuşacak.