Yüksek Mahkeme, 640 sayılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nda istihdam edilecek uzman yardımcılarına tanınan yetkilere ilişkin hükümlerini Anayasa'ya aykırı buldu. Anayasa Mahkemesi, 646 sayılı KHK ile 178 sayılı KHK'ya eklenen, vergi incelemesi yapanların görevinden ayrılmadan önceki son 3 yılda denetledikleri mükelleflerin veya ortaklarının doğrudan ya da dolaylı bağlı bulunan kurumlarda, görevi bıraktıktan sonra 3 yıl boyunca herhangi bir görev veya iş alamayacaklarını düzenleyen kanun hükmünü Anayasa'ya aykırı buldu. Ek Madde 29'un "Vergi Müfettişleri, en az dört yıllık yükseköğretim veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri ile yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş yükseköğretim kurumlarından mezun olup, sınavın yapıldığı tarih itibarıyla otuzbeş yaşını doldurmamış olan ve yapılacak özel yarışma sınavını kazananlar arasından, Bakan onayı ile mesleğe Vergi Müfettiş Yardımcısı olarak atanır" şeklindeki 4. fıkrası da iptal edildi. Yüksek Mahkeme, aynı maddede vergi müfettişlerinin mesleğe alınmalarına ilişkin usul ve esasların yönetmelikle düzenlenmesini öngören düzenlemeyi de Anayasa'ya aykırı buldu. İptal kararının gerekçesi Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayılmandı.

-KAMU HİZMETİ ANAYASANIN GÖREVİ-

640 sayılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nda istihdam edilecek uzman yardımcılarına tanınan yetkilere ilişkin hükümlerini Anayasa'ya aykırı bulan Anayasa Mahkemesi, yetki kanununa dayanmadan çıkartılan veya dayandığı yetki kanunu iptal edilen kanun hükmünde kararnamelerin içeriğinin Anayasa'ya aykırılık oluşturmasa bile bunların Anayasa'ya uygunluğundan söz edilemeyeceğini belirtti. Gerekçede, Gümrük ve Ticaret Uzmanlığı ve Uzman Yardımcılığı kadrolarına giriş koşullarının belirlenmesinin, Anayasa'nın 70. maddesine göre kamu hizmetine girme hakkına ilişkin olduğu, bu konuyu düzenleyen KHK'nin 37. maddesinin 2., 3. ve 4. numaralı fıkralarının Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtildi. İptal edilen hüküm, 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

-CEZALANDIRMA YETKİ KANUNU KAPSAMI DIŞINDA-

Anayasa Mahkemesi, 646 sayılı KHK ile 178 sayılı KHK'ya eklenen, vergi incelemesi yapanların görevinden ayrılmadan önceki son 3 yılda denetledikleri mükelleflerin veya ortaklarının doğrudan ya da dolaylı bağlı bulunan kurumlarda, görevi bıraktıktan sonra 3 yıl boyunca herhangi bir görev veya iş alamayacaklarını düzenleyen kanun hükmünü Anayasa'ya aykırı buldu. Yetki Kanunu, kamu kurum ve kuruluşlarında halen çalışan kamu personeline ilişkin düzenlemeler yapma konusunda Bakanlar Kuruluna yetki verdiğinin belirtildiği gerekçede, vergi incelemesi ile yetkili olan kamu görevlilerinin görevlerinden ayrıldıktan sonra yapamayacakları işlerin sayıldığı ve aksine davranışta bulunanların cezalandırılmasının öngörüldüğü belirtilerek, kuralın yetki kapsamında bulunmadığı kaydedildi.
 Gerekçede, yetki kanunuyla vergi müfettişliği kadrosuna ataması yapılacak kişilerin atama usul ve esaslarının belirlenmesinin yapılamayacağı, Anayasa'ya göre kamu hizmetine girme hakkına ilişkin bir düzenleme olduğu belirtildi. İptal edilen hükümler 9 ay sonra yürürlüğe girecek. (ANKA)
 (YE/ORH)