YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2014/16344
K. 2015/269
T. 13.1.2015

• ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI ( Tarafların Boşanmalarına Karar Verilebilmesi İçin Diğer Şartların Yanında Boşanmanın Mali Sonuçları İle Çocukların Durumu Hakkında Tam Olarak Anlaşmaları Hakimin de Düzenlemeyi Uygun Bulmasının Şart Olduğu - Tazminat Haklarının Saklı Tutulması Halinde Boşanma Kararı Verilemeyeceği )

• BOŞANMA DAVASI ( Boşanma Karar Verilebilmesi İçin Diğer Şartların Yanında Boşanmanın Mali Sonuçları İle Çocukların Durumu Hakkında Tam Olarak Anlaşılması Hakimin de Düzenlemeyi Uygun Bulmasının Şart Olduğu - Tazminat Haklarının Saklı Tutulması Halinde Boşanma Kararı Verilmemesi Gerektiği)

• TAZMİNAT HAKLARININ SAKLI TUTULMASI ( Anlaşmalı Boşanma Davası - Tazminat Haklarının Saklı Tutulmasının Bu Husustaki İhtilafın Devam Ettiğini ve Bu İhtilafın Çözümünün İleriye Bırakıldığını Gösterdiği/Tazminat Haklarının Saklı Tutulması İle Boşanma Kararı Verilmemesi Gerektiği )

• ÇEKİŞMELİ BOŞANMA
( Anlaşmalı Boşanma Davasında Tazminat Haklarının Saklı Tutulmasının Bu Husustaki İhtilafın Devam Ettiğini ve Bu İhtilafın Çözümünün İleriye Bırakıldığını Gösterdiği - Boşanma Kararı Verilemeyeceği/Davanın Çekişmeli Boşanma Davasına Dönüşeceği )
4721/m. 166

ÖZET : Tarafların irade beyanları esas alınarak boşanmalarına karar verilebilmesi için, diğer şartların yanında boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda tam olarak anlaşmış olmaları, hakimin de taraflarca kabul edilen düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Tazminat haklarının saklı tutulması, bu husustaki ihtilafın devam ettiğini ve bu ihtilafın çözümünün ileriye bırakıldığını gösterir. Tazminat haklarının saklı tutulması suretiyle anlaşmalı boşanma kararı verilemez.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, hüküm davalı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Tarafların irade beyanları esas alınarak boşanmalarına karar verilebilmesi için, diğer şartların yanında boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda tam olarak anlaşmış olmaları, hakimin de taraflarca kabul edilen düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Tazminat haklarının saklı tutulması, bu husustaki ihtilafın devam ettiğini ve bu ihtilafın çözümünün ileriye bırakıldığını gösterir. Başka bir ifade ile "tazminat hakları saklı tutulmak" suretiyle anlaşmalı boşanma kararı verilemez. Bu husus nazara alınmadan "tazminat haklarının saklı tutulması" suretiyle Türk Medeni Kanununun 166/3 maddesi gereğince boşanma kararı verilmesi doğru bulunmamıştır. Taraflar boşanmanın mali sonuçları üzerinde anlaşamadıklarına göre, gösterdikleri deliller toplanarak davanın Türk Medeni Kanununun 166/1-2 maddesi çerçevesinde değerlendirilip, hasıl olacak neticesine göre karar verilmesi gerekirken, bu yön nazara alınmadan hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 13.01.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.


kazanci.com.tr