ANKARA -Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, anlaşmalı boşandıktan sonra boşanma nedeniyle manevi tazminat istenemeyeceğine hükmetti.
 
Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde bir çift anlaşarak boşandı. Ancak kadın davanın sonuçlanmasının ardından, eşinin evlilik birliğinde sadakat yükümlülüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle manevi tazminat davası açtı.
 
Sarıgöl Asliye Ceza Mahkemesi, davayı kabul ederek, aldatan kocanın boşandığı karısına tazminat ödemesine hükmetti.
 
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını oybirliğiyle bozdu.
 
Daire'nin kararında, tarafların anlaşmaları üzerine Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince boşanmalarına karar verildiği ve boşanma kararının kesinleştiği hatırlatıldı.
 
Boşanma kararı tarafların anlaşmasına dayandığına göre, davacının boşanmadan sonra boşanma sebebiyle artık manevi tazminat talep etmesinin mümkün olmadığı vurgulanan kararda, ''Çünkü böyle bir durumda tarafların boşanmanın mali sonuçlarına ilişkin aralarındaki ihtilafı nihai olarak çözdükleri ve ilişkilerin tasfiye ettikleri kabul edilir. Bu itibarla anlaşmalı boşanmadan sonra artık boşanma sebebiyle tazminat istenemez. Bu bakımdan dava reddedilmelidir'' denildi.