Daha önce bira fabrikası olarak kullanılan alanın, TBMM tarafından kullanılmasına olanak sağlayan Koruma Bölge Komisyonu’nun kararına yönelik açılan davada Danıştay 6. Daire’si yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Daha önce de Ankara 5. İdare Mahkemesi, ana imar planına yürütmeyi durdurma kararı vermiş, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ‘kaçak’ konumuna düşmüştü.

Mimarlar Odası, AOÇ’ye ilişkin bugüne kadar 35 dava açtı. AOÇ’ye ilişkin çeşitli meslek odası, sivil toplum kuruluşlarının açtığı dava sayısının ise 150’nin üzerinde olduğu belirtiliyor.

MEMNUNİYET DUYDUK

Tezcan Karakus Candan

Davayla ilgili bilgi veren TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan (yukarıda), ikinci ‘yürütmeyi durdurma’ kararından memnuniyet duyduklarını belirtti.

Candan, “Atatürk Orman Çiftliği ve Kaçak Saray’ın her aşamasına dava açtık, bu davalar artık sonuçlanmaya başlıyor” dedi.

Candan, davanın TMMOB’a bağlı Çevre Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası ve Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi tarafından açıldığını belirtti.

Fabrikanın bulunduğu alana Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verilmek istendiğini belirten Candan süreci şöyle özetledi:

“Bira fabrikası alanına ilişkin bu aldığımız ikinci yürütmeyi durdurma kararı. Daha önce Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile AOÇ Gazi Mahallesi 2100 ada 23-24 parseller için hazırlanan “Ankara ili, Yenimahalle ilçesi, Gazi Mahallesi, Atatürk Orman Çiftliği sınırları içerisinde yer alan mülkiyeti Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş.’ye 1/10000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği, 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planını onaylanmıştı. Alan TBMM’ye tahsis edilmiş, imar planları ile TBMM ve milletvekilleri için eğitim, arşiv, kongre merkezi, spor tesisi, tiyatro, müze, sergi salonu, depolama alanı gibi tesislerin yapılması öngörülmüştü.

YÜRÜTME DURDURULMUŞTU

Danıştay 6.Daire bilirkişi raporu düzenleninceye kadar imar planlarının yürütmesini durdurmuştu. Ayrıca Ankara Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Ankara 1 Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu 11.02.2013 tarih ve 74 karar sayılı kararı ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca AOÇ 2100 ada 23-24 parsellere ilişkin hazırlanan 1/10000 ölçekli AOÇ 1.derece doğal ve tarihi sit alanlarına ait koruma amaçlı nazım imar planı değişikliği ve bu değişiklik doğrultusunda bu parseller için hazırlanan 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planlarının Korunan Alanlarda Yapılacak Planlara Ait Yönetmeliğe uygun olduğuna karar vermişti.

TALANIN BOYUTLARI

Bu karara karşı 5 oda olarak açtığımız planların konu edildiği davanın bilirkişi raporu gelinceye kadar Koruma Bölge Komisyonu kararının da yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

AOÇ mücadelesinde, bu durdurma kararları talanının boyutlarının ne kadar olabileceğini, kaçak saray sürecinde gösterdiği için, yargıda da hızlı bir duyarlılık gelişti. Telafisi mümkün olmayan zarar oluşturacağından mahkeme, bilirkişi raporunu beklemeden yürütmeyi durdurma kararı veriyor, bu bizim açımızdan oldukça değerli.”

YAVUZ AKENGİN (CİHAN)