Ataköy sahildeki inşaatların yapımına izin veren 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları için Prof. Dr. Mesture Ayfer Kaynar tarafından İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nde açılan davada mahkeme 02/05/2014 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vermişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Turizm Bakanlığı karara bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesi’nde itiraz ederek, yürütmeyi durdurma kararının iptalini istedi. Bölge İdare Mahkemesi Birinci Kurul’u itirazı reddederek 5. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararını onadı.

Mahkeme’nin 19.06.2014 tarihinde aldığı kararda şöyle denildi; "Dava dosyasının incelenmesinden, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. Maddesinin 2. Fıkrasında öngörülen idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleştiği anlaşıldığı cihetle kararın dayandığı kanuni ve hukuki gerekçeler mahkememizce de uygun görüldüğünden itirazın reddine, dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesine 19.06.2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi."




5. İdare Mahkemesi 3 kişilik bilirkişi heyeti planların deprem riski göz önüne alınmadan hazırlandığından, kıyı kullanımının kamuya kapatıldığından ve 70 metre yüksekliğin sakıncalarından söz ederek planların ‘planlama ilke ve teknikleri ile kamu yararına uygun olmadığı’ sonucuna ulaşmıştı.

Mahkemenin kararında şu ifadelere yer verilmişti; "28.02.2012 onaylı 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı notu değişikliği şeklindeki imar plan tadilatlarında, planlama ve şehircilik ilkeleri ile kamu yararına ve hukuka uyarlılık bulunmamaktadır. Hukuka aykırı olduğu anlaşılan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç ve imkânsız zararları ortaya çıkaracağından dava sonuna kadar yürütülmesinin durdurulmasına oybirliği ile karar verildi."

 Bu mahkeme kararından sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bir üst mahkemeye itiraz ederek yürütmenin durdurulmasını istedi. Bakırköy Belediyesi de mahkeme kararını bu itiraz gerekçesiyle uygulamamış ve sonucu beklemişti. Hatta bu arada inşaatlara verilen ruhsatların da 2012 onanlı planlar yerine 1997 yılındaki eski planlara göre verildiği ortaya çıkmıştı. Şimdi üst mahkemeye yapılan itiraz da kabul edilmeyince Bakırköy Belediyesi’nin Ataköy sahilde devam eden inşaatları durdurması gerekiyor. Aksi halde mahkeme kararını uygulamamaktan haklarında dava açılabilir.

Ataköy sahilde hangi inşaatlar yapılıyordu?
İstanbul’da Bakırköy ilçesi Ataköy sahili Zeytinlik Mahallesi’nde tescilli Baruthane Yapılar Topluluğu’nun bulunduğu 412 bin metrekarelik arazi, Emlakbank ve TOKİ arasında imzalanan 14 Aralık 2001 tarihli protokolle TOKİ’ye devredilmişti. ‘Turizm alanı’ ilan edilen arazi parsellere bölünerek otel, AVM, akaryakıt istasyonu, rezidans ve benzeri fonksiyonlar tanımlandı. Bina yüksekliği 70 metre olarak belirlendi. TOKİ araziyi parsellere ayırarak satışa çıkardı. Bir kısmını da gelir paylaşımı yöntemiyle verdi.
 
Ataköy 2. Kısım karşısındaki 174 parsel hasılat paylaşımı esasına göre Karadeniz-Örme ortaklığına verildi, arazilerin bir kısmında inşaatlara başlandı. Tarihi Baruthane binalarının olduğu 160 parsel ise hasılat paylaşımı yöntemiyle Çelebican A.Ş.’ye verildi. ‘Blumar’ isimli projeyle AVM ve otel-rezidans planlandı. 181 parselde Simpaş evlerinin inşaatları yeni başladı. 182 parselde ise Bosphorus Otel’in inşaatı tamamlandı. Mimarlar Odası inşaat ruhsatlarının iptali için 160, 174 ve 182. parseller için dava açmış, İstanbul 9. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Ancak daha sonra 174 ve 182. parseller için yürütmeyi durdurmayı kaldırmıştı.


Haber: ÖMER ERBİL - Radikal