KSÜ’de 1998 yılından bu yana görev yapan aynı zamanda Tarih Bölümü kurucusu da olan Prof.Dr. Ahmet Eyicil’in 2007 yılı ekim ayında verdiği İslam Tarihi dersinde Atatürk’e ’put’ dediği iddia edildi. Coğrafya Bölümü öğrencilerinden Arif Ekerdiker tarafından şikayet edilen Eyicil hakkında dönemin Rektörü Prof.Dr. A. Nafi Baytorun tarafından suç duyurusunda bulunuldu. Hakkında Kahramanmaraş 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde ’Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret’ davası açılan Prof.Dr. Eyicil’in meslekten ihraç edilmesi ve memuriyetten yasaklanması için KSÜ tarafından alınan karar YÖK tarafından onanmadı. Hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istenen Prof.Dr. Ahmet Eyicil, tutuksuz yargılandığı davada son kez hakim karşısına çıktı. Suçlamayı kabul etmeyen Eyicil, "Olay tarihinde İslam Tarihi dersine girmiştim, cahiliye dönemine ait putperestliği anlatıyordum. Allah ile kul arasına vasıta koymanın putperestlik olduğunu anlatmıştım. Anlattığım dersin Atatürk ve 2000’li yıllar ile hiçbir ilgisi yoktur. Atatürk ile ilgili hiçbir konu geçmedi. 36 yıllık devlet memuruyum. Türkiye Cumhuriyeti’ni kimin kurduğunu çok iyi bilirim. Bu konuda 40’a yakın makale 60’a yakın tebliğ ve konferanslarım ile 3 kitabım vardır. Hatta aynı gün yerel televizyonunda Atatürk’ün Maraş Milli mücadelesine katkıları ile ilgili bir konuşma yapmıştım. Türkiye’de ilk kez bunu gündeme getiren benim hatta Maraş’taki Kuvay-ı Milliye hareketini Atatürk’ün kurduğunu ilk kez ben söylemiştim. İhbarcı öğrenciyi ben tanımam ve kendisi coğrafya bölümü öğrencisidir. Benden hiç ders almamıştır."

Tanık olarak dinlenen ve geçen yıl KSÜ’den mezun olan öğrenci Arif Ekerdiker ise ifadesinde, "Yerel televizyondaki bir programda canlı yayında arkadaşlarının Ahmet Eyicil’in ders sırasında duvara asılı Atatürk’ün resmine dönerek, ’Bu bir puttur, indirilmesi lazımdır’ diye sözler söylediğini anlattı. Ben de rektörümüze bunu dile getirdim. Bu olaylar üstüne kendisi beni aradı ve ifademi çekmemi istedi. Ben de bunu kabul etmedim. O günden sonra kendisi ile bir daha karşılaşmadım. Ben diğer tarih bölümü öğrencilerinden de Eyicil’in hakkında gerek Atatürk’e gerekse de Cumhuriyetimize hakaretlerini öğrenmiştim" dedi.

Tanık olarak dinlenen Tarih Bölümü öğrencileri ise Eyicil’in Atatürk’e hareket ettiğine dair bir bilgi ve duyumları olmadığını söyledi.

Mahkeme, Arif Ekerdiker’in söz konusu bölümün öğrenci olmadığını ve derste bulunmadığını, duyuma dayalı beyanlara itibar edilemeyeceğini, derste bulunan öğrencilerin sarf edildiği iddia edilen sözlerle ilgili çelişkili ifadeleri bulmasının sanığın mahkumiyetine yeterli olmadığını belirterek beraatine karar verdi.

Prof.Dr. Ahmet Eyicil, 3 Kasım 2002’de Saadet Partisi’nden Kahramanmaraş milletvekili adayı olmuş, seçilememesi üzerine yeniden üniversitedeki görevine dönmüştü.


M. Nuri ŞİRİN-Lütfi YIKAN/KAHRAMANMARAŞ, (DHA)