Demet ÖZTÜRK/KAYSERİ, (DHA)

Kayseri 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen davaya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın avukatları Mehmet Savruk ve Betül Güçyetmez ile tutuksuz yargılanan öğretmen Şahin Şimşek ve avukatları Sümer Erol, İlhami Şimşek katıldı. Avukatı Mehmet Savruk, müvekkili Bakan Taner Yıldız’ın cenazeye ’kamu görevlisi’ olarak katıldığını, sanık Şahin Şimşek’e verilecek cezanın TCK’nın 86/3 C maddesi uyarınca arttırılması gerektiğini söyledi. Avukat Savruk, "Ayrıca, Şahin Şimşek’in olaydan sonra özür dilemesi ve pişman olduğunu söylemesi, mahkemede bunu ağlayarak ifade etmesi de samimi değildir. Zira 22 Ekim 2010 yılında düzenlenen ve gazeteci Banu Avar’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansın soru cevap bölümünde mikrofonu alan sanık ,’Ben Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın burnunu kıran adamım’ diyerek kendini tanıtmış, salonda alkış tufanı kopmuş, gazeteci Banu Avar ise, ’Hiç de iyi yapmamışın’ demiştir. Dolayısıyla pişmanlığında samimi değildir. Olayda hafif tahrik sebepleri yoktur. Sanığın cezalandırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Yumruk cezasına itiraz

Sanık avukatı Sümer Erol da, Şahin Şimşek’in öğretmen olduğunu ve ’Bipolar efektif’ (Tedavi gerektiren psikolojik rahatsızlık- kişisel zayıflık belirtisi) bozukluğu nedeniyle ilaç kullandığını, ilacını almadığı zaman duygularını kontrol edemediğini anımsatarak, şöyle dedi:

"Şehit cenazesine katılmak için illa yakını olmak gerekmiyor. Şahin Şimşek, bu ülke için canını veren bir vatan evladının cenazesine katılmıştır. Bakan Taner Yıldız ise cenazede görevlendirilmemiştir. Tamamen siyasi rant amacıyla cenazede bulunmuştur. Müvekkilim linç kampanyasıyla karşı karşıyadır. Doktor hayati, tehlike vardır raporu vermiştir. Avukatlar kural dışı sorguya girmiştir. Müvekkilimin yüz kızartıcı suç işlediği iddiasıyla görevine son verilmiş, kendisi yoksulluğa mahkum edilmiştir. Ailesi ve kendisi özür dileyip, son derece üzgün olduğunu söylediği halde samimiyetsizlikle itham edilmiştir. Affetmek büyüklüktür. Bakana da affetmek yakışır."

Sanık avukatı İlhami Şimşek ise, Şahin Şimşek’in Banu Avar’ın Kayseri’de konferansında Bakana yumruk atmaktan duyduğu pişmanlığı anlatmak için mikrofonu aldığı ancak, yanlış anlaşıldığı için girişiminin yarım kaldığını öne sürdü. Esasla ilgili görüşleri sorulan sanık Şahin Şimşek ise pişman olduğunu belirterek ’Takdiri mahkemeye bırakıyorum’ dedi.

Mahkeme heyeti, suçun işleniş şekli, sonucu, işlendiği ortam, sanığın tutum ve davranışının da dikkate alınarak, kamu görevlisine karşı suç işlemediğini belirterek sanığı, hafifletici nedenleri de dikkate alarak 1 yıl 5 ay 15 hapis cezasına çarptırdı. Hakem, sanığın kamu görevinde olması ve sabıkasının bulunmaması nedeniyle cezayı 5 yıl erteledi.

OLAY NASIL OLMUŞTU?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 19 Nisan 2010’da Jandarma Yüzbaşı Levent Çetinkaya için şehitlikte düzenlenen cenaze töreninde öğretmen Şahin Şimşek’in yumruklu saldırısına uğramış, burnundaki nazar kemiğinde iki kırık olduğu belirlenmişti. Olaydan sonra yakalanarak gözaltına alınan ve çıkartıldığı mahkeme tarafından tutuklanan Şahin Şimşek, 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 13 Temmuz’da yapılan ilk duruşmada pişman olduğunu söylemiş, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Adli tıp ise olayla ilğili olarak bakan Yıldız’a 15.5.2010’da hayati tehlike getirmeyecek şekilde, burnunda parçalı kırık olduğu yolunda bir rapor vernmişti. Ardından da 29 Kasım 2010’da ise bakana darptan dolayı sabit eser olmayşacak şekilde kemik kırığıyla yaralanma olduğu yolunda kati rapor vererek, mahkemeye göndermişti.