Danıştay 6. Dairesi, 10 Mart 2008 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ilan edilen “1/100 Bin Ölçekli İzmir, Manisa, Kütahya Çevre Düzeni Planı”nın yürütmesini durdurdu. Urla, Seferihisar, Sığacık ve Demircili koylarında çipura, levrek, orkinos yetiştiriciliği için kurulacak balık çiftliklerine karşı mücadele eden vatandaşların açtığı dava sonucunda bu karar çıktı.

Çevre Kanunu uyarınca bölge ve havza bazında planlama yapılmasına ilişkin yönetmeliklerin çıkarılıp çıkarılmadığının sorulduğuna dikkat çekildi. Bakanlıktan gelen yanıtta bu konuda herhangi bir yönetmeliğin olmadığı, planlamanın İmar Kanunu uyarınca gerçekleştirildiği bilgisi verildiği ifade edildi. “Yönetmelik olmadan planlama yapılması mevzuata aykırı” denildi.

Dört dava daha sürüyor
Davacıların avukatı Şehrazat Mercan, kurulmak istenen balık çiftliklerine verilen ÇED gerekli değil kararlarının iptali için açılan dört dava daha olduğunu söyledi. Mercan, “Son olarak İzmir 2. İdare Mahkemesi başvurumuzu kabul etti ve ÇED gerekli değil kararının yürütmesini durdurdu. Eş zamanlı olarak Danıştay 6. Dairesi de tüm yarımadayı çevreleyen ve ilgilendiren çevre düzeni planı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Uygulanması için ilk önce İzmir Valiliği’ne başvuracağız, ardından da koylarda bulunan tüm dernekler, muhtarlıklarla çalışmalarımızı hızlandıracağız” dedi.




TURAN GÜLTEKİN İzmir DHA