YARGITAY 13. Hukuk Dairesi
ESAS: 2014/47926 
KARAR: 2015/1857

Taraflar arasındaki murazanın giderilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın konusuz kaldığından karar verilmesine yer olmadığına yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

KARAR

Davacı vekili, Avukatlık Kanunu ve Bilgi edinme hakkı kapsamında müvekkilinin davalı bankadan kullanmış olduğu kredi nedeniyle bankaya ödemiş olduğu dosya masrafı, kredi ekspertiz ücreti, erken ödeme cezası, ödeme planı değişikliği cezası ve ipotek fek ücreti ile sair masrafların nelerden ibaret olduğu, mahiyeti ve miktarının davalı bankadan sorulmasına rağmen davalı bankanın her hangi bir cevap vermeyerek haklı ve yasal taleplerini zımnen reddetmiş olduğunu,bankanın bu hususta bilgi vermek yükümlülüğünün bulunduğunu ileri sürerek yaratılan muarazanın önlenmesine karar verilmesini istemiştir. 

Davalı, davanın reddini savunmuştur.

Mahkemece, davanın konusu kalmadığından esas hakkında karar verilmesine yer olmadığına,davalı lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.

Avukatlık asgari Ücret Tarifesinin 6/1.maddesine göre; “Anlaşmazlık, davanın konusuz kalması, feragat, kabul, sulh veya herhangi bir nedenle; ön inceleme tutanağı imzalanıncaya kadar giderilirse, Tarife hükümleriyle belirlenen ücretlerin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra giderilirse tamamına hükmolunur. Bu madde yargı mercileri tarafından hesaplanan akdi avukatlık ücreti sözleşmelerinde uygulanmaz”Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin İkinci Kısım İkinci Bölümüne göre;tüketici mahkemelerinde görülen dava ve işlerle ilgili olarak hükmedilecek vekalet ücreti 750 TL dir.

Davacı vekili; eldeki dava ile müvekkilinin davalı bankadan konut kredisi kullandığını, kendisinden haksız yere kesinti yapıldığını, kesintilere ilişkin belgelerin verilmesi istemiyle davacı vekili olarak davalı bankaya müracaat ettiğini, ancak bankanın bilgi vermediğini ileri sürerek davalı bankanın bilgi vermesinin sağlanması istemiyle eldeki davayı açmıştır.Ön inceleme duruşması 06.06.2014 tarihinde yapılmıştır.

Davacı vekili 03.09.2014 tarihli duruşmada davalı banka tarafından taleplerinin karşılandığını, davanın konusunun kalmadığını beyan etmiştir.

Mahkemece, davanın konusu kalmadığından esas hakkında karar verilmesine yer olmadığına, davalı lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına karar verilmiştir.Ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra davanın konusuz kalması nedeniyle davalı lehine 750 TL vekalet ücretine hükmedilmesi gerekirken yazılı şekilde davalı lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırıdır. Bozmayı gerektirir.Ne var ki yapılan bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden kararın düzeltilerek onanması usulün 438/7 maddesi gereğidir.

SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenle gerekçeli kararın hüküm fıkrasının ikinci bendinde yeralan “-Davalı lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına” cümlesinin hükümden çıkartılarak yerine “Davalı kendisini vekille temsil ettirdiğinden 750 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine” cümlesinin yazılmasına,hükmün düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, peşin alınan 25,20 TL harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/1 maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 28.01.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.



kararara.com