T.C.
YARGITAY 
12. HUKUK DAİRESİ 
ESAS NO : 2013/25372 
KARAR NO: 2013/36147
KARAR TARİHİ:14.11.2013


>BELEDİYEYE AİT PAZAR YERİ VB. YERLER ÜZERİNDEKİ TAHSİS HAKKINA HACİZ KONULAMAZ

Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlular tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi A.K.S. tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :

Şikayetçi borçlular, alacaklı tarafından başlatılan icra takibinde üzerine haciz şerhi konulan taşınmazların belediyeye ait pazar yerleri olduğunu, mülkiyetlerinin kendilerine ait olmayıp bu yerleri sadece kiracı olarak kullanmakta olduklarını ileri sürerek hacizlerin kaldırılmasını talep etmişler, mahkemece, teşebbüs malları sermaye ağırlıklı olup haczinin mümkün olduğu gerekçesiyle şikayetin reddine karar verilmiştir.

Dosyanın incelenmesinde icra müdürlüğü tarafından Balıkesir Belediye Başkanlığı'na yazılan haciz müzekkeresine verilen cevapta; semt pazarlarında, esnaflara, günlük işgaliye bedeli karşılığı kullanmak kaydıyla yer tahsisi yapıldığının bildirildiği görülmüştür. 

Somut olayda, mülkiyeti Belediye'ye ait olan sebze hali ve pazar yerleri üzerindeki tahsis hakkına konan hacizlerin kaldırılması için borçluların mahkemeye başvurduğu anlaşılmaktadır. İş bu tahsis hakkının tayin ve takdirinin Belediye'ye ait bulunması nedeni ile cebri icraya dayalı olarak anılan hakka haciz konulamayacağı gibi, cebri ihale ile de bu hak bir başkasına satılamaz. 

O halde mahkemece anılan nedenlerle şikayetin kabulü gerekirken yazılı gerekçe ile istemin reddine karar verilmesi isabetsizdir.


SONUÇ : Borçluların temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 14.11.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.


kararara.com