Neşet KARADAĞ / ADANA (AHT)

Adana'da bir işyeri önünde paketlenmiş haldeki beşiği bıçakla gasp edip kaçmak isterken suçüstü yakalanıp tutuklanan ve haklarında 15'er yıl hapis cezası istenen 2 kişi 'hırsızlığa teşebbüs ve tehdit' suçlarından toplam 4 yıl 2 ay hapis cezasına mahkum edildi.

Kocavezir İş Merkezi'nde 13 Ocak'ta Mehmet Tigrak (38) ve arkadaşı Yusuf Kavak (31) ev eşyası satan Yahya Anar'a (32) ait işyerinin önündeki paketlenmiş haldeki beşiği alıp kaçmaya başladı. İş merkezindeki esnaf, beşiği çalan 2 kişinin peşine düştü. İş merkezi çıkışında kıstırılan zanlılardan Mehmet Tigrak, cebinden çıkardığı bıçağı rastgele sallayarak kalabalığı uzaklaştırmaya çalıştı. Olay yerine gelen polis, Tigrak ve Kavak'ı yakaladı.

SAVCI: GASPTAN CEZALANDIRILSIN
Tutuklanan zanlılar, haklarında Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ?Nitelikli gasp' suçundan açılan davada karar duruşmasına çıktı. Duruşmaya gelen işyeri sahibi Yahya Anar, sanıklardan şikayetçi olmadığını söyledi. Sanıkları beşiği götürürken gördüğünü belirten Anar, "Kendilerini durdurup beşiğin benim olduğunu söyledim. Onlar da beşiği kendilerine tanımadıkları birinin verdiğini söylediler. Beşiği aldım. Sanıklardan Mehmet, beşiğin sahibini gösterebileceğini söyleyip arkadaşım Hasan ile birlikte yürüdüler. Daha sonra Mehmet, Hasan'a bıçak çektikten sonra uzaklaşmış. Beşiğimi aldığım için şikayetçi değilim" dedi. Savcı mütalaasında Mehmet Tigrak'ın ?gasp' suçundan, Kavak'ın ise ?Hırsızlığa teşebbüs' suçlarından cezalandırılmasını istedi.

"BEŞİĞİ YARDIM AMAÇLI TAŞIDIK"
Savcının mütalaasından sonra son savunmaları sorulan sanıklar gasp suçlamasını kabul etmedi. Arkadaşıyla gezerken yaşlı bir adamın beşiği taşımaları için kendilerinden yardım istediğini iddia eden Tigrak, "Biz de yardım amaçlı beşiği alıp işhanının önüne götürmek istedik. İşyeri sahipleri bizi suçladı. Elimi belime atıp bıçağımı çıkardım. Ancak korkutmak amaçlı çıkarttım. Biri sırtıma vurunca kaçtım. Hırsızlık niyetim olsaydı beşiği pasajın içinde taşımazdım" dedi. Yusuf Kavak da, "Hırsızlık kastım olsaydı beşiği pasajın arka kapısından çıkartırdım. Beşiği yardım amaçlı taşıyorduk" diyerek beraatını istedi.

Mahkeme heyeti, Tigrak ve Kavak'a, beşik hırsızlığından önce 3'er yıl hapis cezası verdi. Beşiğin sahibinin şikayetinden vazgeçmesi, hırsızlığın teşebbüs aşamasında kalması nedeniyle cezaları 1'er yıl 3'er aya indirildi. Tigrak'a ayrıca ?bıçakla tehdit' suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası daha verildi. Toplam 4 yıl 2 ay hapis cezasına mahkum edilen 2 sanık tahliye edilirken, daha önce 'hırsızlıktan' sabıkalı olmaları nedeniyle cezaları ise ertelenmedi. Yargıtay cezaları onarsa iki sanık hapse girecek.