Yargıtay 7. Ceza Dairesi, hükümlü ya da tutuklu naklinden sonra boş dönen cezaevi nakil aracının, geçiş üstünlüğü hakkı bulunmadığı, trafik kısıtlama ve yasaklarına tabi olduğu sonucuna vardı.
 
İstanbul'dan Ağrı'ya korumalı olarak mahkum nakli yaptıktan sonra İstanbul'a boş dönen cezaevi nakil aracının Erzurum'da radarla hız limitinin üzerinde seyrettiği anlaşıldı ve plakasına trafik cezası kesildi.
 
Cezanın tebliği üzerine, cezaevinden sorumlu Cumhuriyet Savcısı, nakil aracının Karayolları Trafik Kanunu'nun 71. maddesi kapsamında ''koruma ile görevli ve korunan araç'' niteliğinde olduğu gerekçesiyle ceza kesilemeyeceğini belirterek, cezaya itiraz etti.
 
Üsküdar 3. Sulh Ceza Mahkemesi, cezaevi aracının Karayolları Trafik Kanunu'nda belirlenen geçiş üstünlüğüne sahip araçlardan olmadığı sonucuna vararak başvuruyu reddetti.
 
Yerel mahkemenin kararının, kanun yararına bozulmasının istenmesi üzerine dosya Yargıtay 7. Ceza Dairesi'ne geldi.
 
Daire, İstanbul'a boş dönen cezaevi nakil aracının Karayolları Trafik Kanunu'nun 71. maddesi kapsamında ''koruma ile görevli ve korunan araç'' niteliğinde bulunmadığına hükmetti.
 
Kararda, boş cezaevi nakil aracının, geçiş üstünlüğü hakkı bulunmadığı, bu nedenle kanun ve yönetmelikte yazılı trafik kısıtlama ve yasaklarına tabi olduğu vurgulandı.



TRT