Türkiye’nin İncir Deposu olarak bilinen ve adını yetiştirdiği üründen alan Aydın’ın İncirliova İlçesine bağlı Erbeyli Köyü’nde 1. Sınıf mutlak tarım arazisi niteliğindeki arazide bir firma tarafından  kurulması planlanan Prina Yağı Tesisi için verilen Toprak Koruma Kurulu Kararı ve buna bağlı olarak hazırlanan 1/1000 Ölçekli imar planı için Aydın 2. İdare Mahkemesince iki ayrı iptal kararı verildi.

ÖZEL / HUKUKİ HABER
 
Söz konusu tesisin yapılacağının ortaya çıkması ile birlikte bölgede bir çok sivil toplum kuruluşu ve vatandaşlar harekete geçmiş, yüzlerce imzalı dilekçe ile Belediyeye ve Valiliğe şikayet başvuruları olmuş ve yöre halkının rahatsızlığı basına yansımış ve bazı vatandaşlarca da dava açılmıştı.
 
İlgili firma aynı girişimi 2006 yılında da yapmış, ancak dönemin Aydın Valisi Mustafa Malay tarafından toplanan Toprak Koruma Kurulu, bölgenin 1. Sınıf Mutlak tarım arazisi niteliğinde olması sebebi ile talebi oy birliği ile reddetmişti.
 
Çevredeki bir çok uygun alana rağmen tesisi bu köyde gerçekleştirme isteğinden vazgeçmeyen Şirket, son zamanlarda yeniden harekete geçmiş, bu kez tüm kurumlardan olumlu görüşler alınması ile fabrikanın yapılması an meselesi haline gelmişti.
 
Birkaç yıl evvel talebi reddeden Toprak Koruma Kurulunun, yeni talebi kabul etmesi yerel basında bir çok tartışmalara sebep olmuş.

Hukukihaber'in dava ile ilgili ulaştığı bilgilere göre; 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu 13. Maddeye göre “Mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ile sulu tarım arazileri tarımsal üretim amacı dışında kullanılamaz. Ancak, alternatif alan bulunmaması ve Kurulun uygun görmesi şartıyla” (diğer bazı şartların yerine getirilmesi ile) imara açılabilmektedir.


 
Bu gerekçelerle Av. Rahmi Arslan tarafından, kurulmak istenen tesisin hemen yanındaki tarla sahibi olan müvekkili adına Aydın 2. İdare Mahkemesi’ne açılan iki dava ile Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün 28.10.2013 gün ve 2575-14798 sayılı işleminin ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ile 1/5000 ölçekli nazım imar planı yapılmasına ilişkin Aydın İl Genel Meclisi'nin 6.12.2013 gün ve 735 sayılı kararının iptali istenen dava sonuçlandı.
 
Talebi değerlendiren Mahkeme; 2014/213 E sayılı davada Toprak Koruma Kurulu kararının, 2014/214 E. sayılı davada da buna bağlı olarak yapılan İmar Planlarının iptaline karar verdi.

Mahkeme kararında, bilirkişi raporları ile de belirlenmiş olan ALTERNATİF ALANLARIN OLMASI nedeniyle idari işlemlerin iptaline karar verildiği belirtildi.

Yargı süreci henüz sonuçlanmadı, çünkü davalı idare ve müdahil durumundaki firmanın Danıştay nezdinde temyiz hakları bulunuyor. Ancak elbette çevre halkı şimdilik de olsa bir çevre katliamını önleyen bu iki karardan çok memnun.


 
Hukukihaber olarak konu ile ilgili olarak bilgisine başvurduğumuz aynı zamanda sitemiz yazarlarından Av. Rahmi Arslan, "Dünyanın en büyük incir üreticisi durumundaki Türkiye’nin incir üretiminin çok büyük bir kısmının gerçekleştirildiği, ayrıca çok kaliteli zeytinlerinin üretildiği (ki tesis de zeytinyağı atığı işleme amaçlıdır) böyle bir yerde kurulacak ve kimyasal atıklar oluşturacak nitelikteki bir fabrikanın uzun vadede ne bölgeye, de ülkeye hatta ne de tesisin sahibine yarar getirmeyeceğini bu sebeple de verilen kararın olumlu olduğunu" belirtti.
 
Hukuki sürecin henüz bitmediğini de ekleyen Av.Rahmi Arslan temyiz edilmesi halinde Danıştay’ın da bu kararı onaylayacağına inandığını söyledi.