İlyas AKENGİN / DİYARBAKIR (AHT)

Danıştay tarafından 2007 yılında "çok dilli belediyecilik" hizmeti verdiği için görevinden alınan Diyarbakır'ın Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ile belediye meclisi üyeleri ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada beraat etti.

SAVCI BERAAT İSTEDİ
Diyarbakır 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında tutuksuz yargılanan sanıklardan Abdullah Demirbaş hazır bulunurken, 20 sanık duruşmaya katılmadı. İddia makamı hazırladığı mütalaasında sanıklar hakkında "Şapka ve Türk Harfleri Kanunu'na muhalefet etmek" yoluyla "Görevi kötüye kullanma" suçunu işlediği gerekçesiyle dava açıldığına dikkat çekti. Ancak Belediye Meclisi'nin Arap harfleriyle yazılı aldığı bir kararın bulunmadığının dosya kapsamında anlaşıldığı ve kamu zararından da söz etmenin mümkün olmadığının kaydedildiği mütalaada, sanıkların beraatı istendi. Mahkeme heyeti kısa bir aranın ardından, suç unsuru oluşmadığından sanıkların beraatına karar verdi.

Danıştay 8. Dairesi, 2007 yılında "çok dilli belediyecilik" hizmeti vermeye başlayan Diyarbakır'ın Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ı görevden almış, projeyi onaylayan belediye meclisini feshetmişti. Kararı onayan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ve 19 meclis üyesi hakkında ise Diyarbakır'da "görevi kötüye kullanmak" suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Görevden alınan DTP'li Abdullah Demirbaş, 2009 yerel seçimlerde tekrar Sur ilçesinde aday olmuş ve belediye başkanı seçilmişti. DTP'nin kapatılmasından sonra BDP'ye geçen Demirbaş, KCK operasyonuyla tutuklanmış, yaklaşık 1 yıl sonra hastalığı nedeniyle tahliye edilmişti.