Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığının 25.02.2014 tarihli oluru ile yürürlüğe giren Türkiye İstatistik Kurumu Personeli İzin Yönergesinin "idari izinler" başlıklı 26. maddesinde

"Zorunlu hallerde, kadrolu ve geçici personele idari izin verilebilir. İdari izinlerin toplamı sekiz saati bulması halinde bir gün olarak yıllık izinden düşülür."
 hükmü yer almaktadır.

Türk Büro-Sen'in, söz konusu hükmün iptali için Danıştay nezdinde açmış olduğu davada Danıştay 5. Dairesi, anılan Yönergenin 26. Maddesinin "...İdari izinlerin toplamı sekiz saati bulması halinde bir gün olarak yıllık izinden düşülür." biçimindeki ikinci cümlesinin yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi.

Danıştay 5. Dairesinin 2014/2005 Esas sayılı kararında; Kanunda ve Bakanlar Kurulu Kararında, yıllık izinden düşülebilecek sürelerin tahdidi biçimde sayılmış olması karşısında, alt derece bir düzenleme olan Yönerge ile yıllık izinden düşülebilecek sürelerin genişletilerek saatlik (idari) iznin de bu sürelere eklenilmesine, normlar hiyerarşisi kuralı uyarınca hukuken imkan bulunmadığından, dava konusu düzenlemede hukuka uyarlık görülmediğine yer verilmiştir.

Memurlar.Net