Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu'nda "koruma amaçlı imar planının yapılmadığı hallerde kentsel sit alanları yapılaşmaya açılamaz" şeklinde hüküm olmasına rağmen, Ulus Bentderesi ve Hacı Bayram Veli'de aralarında bazı tarihi binalarında olduğu alanlarda yıkımlar yapıldı. Bunun üzerine, Şehir Plancıları Odası, Belediye tarafından Ankara'nın Ulus Semti'ndeki "plansız" yapıldığı iddia edilen yıkım ve düzenleme çalışmalarına yönelik alınan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun ilke kararının iptal edilmesi istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Davayı görüşen Danıştay 6. Dairesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 17. maddesini anımsatarak, bir alanın koruma bölge kurulunca sit olarak ilan edilmesi halinde, bu alandaki her ölçekteki plan uygulamasının duracağı, koruma amaçlı imar planı yapılıncaya kadar, koruma bölge kurulu tarafından üç ay içinde geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarının belirleneceği, iki yıl içinde koruma amaçlı imar planı yapılmadığı takdirde, geçiş dönemi esasları ve kullanma şartlarının uygulanmasının durdurulacağını ifade etti.

Daire, Büyükşehir Belediyesi'nin aldırmış olduğu söz konusu ilke kararını, yasaya aykırı olduğu, koruma amaçlı imar planın yapılmadığı hallerde kentsel sit alanları kısmen de olsa yapılaşmaya açılamayacağı gerekçesiyle yürütmesini durdurdu.







ANKA