Danıştay 6'ncı Dairesi, Bayraklı sırtlarında İzmir Gazeteciler Cemiyeti Hatıra Ormanı'nda ağaçlar kesilmesiyle inşaa edilen Gemi Trafik Gözetleme Kulesi İstasyonu yapımına olanak sağlayan imar planın yürütmesini inşaat tamamlandıktan sonra durdurdu. Bu karara göre artık alanda çivi dahi çakılamayacak, hatta İstasyon kullanılamayacak.
 
Başbakanlık Denizcilik Müşteşarlığı, Bayraklı sınırlarında, Atatürk Ormanı içinde kalan 4 bin 119 metrekarelik alanı İl Özel İdaresi’nden 49 yıllığına kiralandıktan sonra Gemi Trafik Hizmetleri Merkez Binası ve Trafik Gözleme İstasyonu yapmak için geçen yıl harekete geçti. İhaleyi alan müteaahit firma alaniçindeki İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) 50'nci Yıl Ormanı’ndaki ağaçları kesmeye başlayınca İGC, gazeteciler ve bölge halkından tepki gördü. Bayraklı Belediyesi de inşaatı ruhsatsız olduğu gerekçesiyle mühürlendi. Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Gözetleme İstasyonu inşaatına olanak sağlayan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlar yaptı. Planlara İzmir Büyükşehir Belediyesi, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Eylül 2011'de askı süresi içinde itiraz etti. Bakanlık itirazları kabul etmedi. Bu süreçte inşaatın yapımı devam etti.
 
OCAK 2012’DE DAVA AÇILDI
 
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi itirazının kabul edilmemesi üzerine Gözetleme Kulesi İstasyonu yapımına olanak sağlayan planların yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Ocak 2012’de dava açtı. Gözetleme Kulesi alanının mevcut planlarda 1'inci derece doğal SİT alanında kalması nedeniyle ancak koruma amaçlı imar plan değişikliği yapılabileceği mevcut planın mevzuata aykırı olduğu ileri sürüldü. Plan değişikliği bilimsel, nesnel ve teknik gerekçelere dayandırılmadan hazırlandığını öne süren Şehir Plancıları, yer seçiminde hangi alternatiflerin değerlendirildiğinin de bilinmediğine dikkat çekti. Dilekçede ayrıca, jeolojik etüt olmadan plan hazırlığı yapıldığı dile getirildi.
 
İNŞATLAR BİTTİ YÜRÜTME DURDURULDU
 
Danıştay 6'ncı Dairesi Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı verdi. Taşınmazların yerinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılmasını kararlaştıran Danıştay yargıçları, bilirkişi raporu alınıp bu konuda yeni bir karar verinceye kadar dava konusu planların yürütmesinin durdurulmasına ilişkin istemi kabul etti. Ancak, dava sürecinde devam eden inşaatlar tamamlandığı için geç kalınmış oldu. Bilirkişi incelemesi tamamlanan inşaatlarda yapılacak. Planın iptaliyle ilgili olarak dava devam edecek.
 
YILDIRIM: İSTASYON KULLANILAMAZ
 
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Zeki Yıldırım, Türkiye’de ve İzmir’de yasa ve yönetmelikler kapsamında iş yapmayan çevrelerin bir kez daha hukuk terazisinde eksik kaldıklarının ortaya çıktığını söyledi. Yıldırım, "Uyarıları dikkate almayan kuruluşların mahkeme kararıyla yüzleşmeleri kaçınılmazdır. Bizim Şehir Plancıları Odası olarak itiraz ettiğimiz ve dava açtığımız konularda mutlaka haklı gerekçelerimiz vardır. Davaları büyük oranda kazanıyoruz. Danıştay bu davada yürütmeyi durdurdu. Gerekli çevreler ders çıkarmalı” dedi.
 
Yürütmeyi durdurma kararından sonra sözkonusu alanda bir çivi dahi çakılamayacağını belirten Yıldırım, Gözetlemi Kulesi İstasyonun da kullanılamayacağını söyledi. (DHA)