HABİB GÜLER 
 
Muğla'daki Aksaz Deniz Üssü Komutanlığı'nın güvenlik gerekçesiyle Köyceğiz ilçesine bağlı Sultaniye köyünün bir bölümünü boşaltmak istemesi, yaklaşık 30 yıldır köylünün en büyük sorunuydu. 1982 yılında dönemin Devlet Başkanı Kenan Evren'in emriyle başlatılan uygulamanın durdurulması için köy sakinleri her kapıyı çaldı. TBMM'nin konuyla ilgili görevlendirdiği Sayıştay, bölgede yaptığı kapsamlı araştırma sonrasında köylülere hak verdi. Hazırlanan raporda, köyün boşaltılmasının Anayasa'ya aykırı olduğu vurgulandı.

Sultaniye köyüne bağlı Büyükkaraağaç Mahallesi sakinleri, TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvurarak köy arazilerinin 1980'de işbaşına gelen askerî yönetim tarafından haksız şekilde Aksaz Deniz Üssü Komutanlığı'na tahsis edildiğini belirtmişti. Köylüler, uzun süredir 'işgalci' muamelesi gördüklerini ve köyü terk etmeleri konusunda üs komutanlığı tarafından kendilerine baskı yapıldığını aktarmıştı. Komisyon o dönem konuyla ilgili Milli Savunma ve Çevre Bakanlığı'ndan bilgi istedi. Milli Savunma Bakanlığı, köy arazilerinin güvenlik gerekçesiyle 99 yıllığına Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'na tahsis edildiğini, köylülerin bu çerçevede hak talep etmelerinin mümkün olmadığı görüşünü iletti.

Çevre Bakanlığı ise Bakanlar Kurulu'nun 1982 yılındaki kararına işaret etti ve yapılabilecek bir şey olmadığını ileri sürdü. Cevaplardan tatmin olmayan komisyon dosyayı kapatmadı; aynı içerikli çeşitli dilekçeleri birleştirerek konuyla ilgili araştırmanın kaldığı yerden devam etmesini kararlaştırdı. Bu çerçevede Sayıştay'dan konuyla ilgili bir rapor hazırlanması istendi. Sayıştay, hazırladığı 70 sayfalık raporda üs komutanlığının köyü boşaltmak istemesinin haksız olduğu sonucuna vardı. Raporda, önceki yıllarda yürürlükte olan bazı kanunlar ve hukuktaki boşluklardan yararlanılarak bugüne kadar köyde yaşayan vatandaşların çeşitli şekillerde baskıya uğradığına işaret edildi.

Büyükkaraağaç Mahallesi'nin 2. derece askerî yasak bölge kapsamında kaldığı halde 1. derece askerî yasak bölge sınırları içerisindeymiş gibi muamele gördüğüne dikkat çekildi. Raporda, ayrıca köy sakinlerine Anayasa'nın sosyal devlet ilkeleri göz önünde bulundurularak devlet eliyle 2. derece askerî yasak bölgede tanınan hakların tümüyle kullandırılması gerektiği vurgulandı.
 




Zaman