Kaçmaz'ın kararında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın YÖK Başkanı hakkında verdiği kovuşturmaya yer olmadığı kararının hukuka aykırı olduğu savunuldu. YÖK Başkanı hakkındaki son soruşturmanın açılması için Danıştay 2. Dairesi'nin karar vermesi gerektiği kaydedildi. YÖK Başkanı hakkında Milli Eğitim Bakanı'nın başkanlığında YÖK üyelerinden oluşacak kurul, soruşturmaya gerek olup olmadığı kararını verecek.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin hakkında verdiği soruşturma kararını sosyal paylaşım ağları Facebook ve Twitter'dan değerlendirdi. Kendisine ve YÖK'e ulaşmış resmi bir karar bulunmadığını belirten Özcan, "Ancak medyadan takip ettiğim kadarıyla hakkımda bir soruşturma açılması talep edilmiş. Ben Yükseköğretim Kurulu Başkanı'yım. Benim görevim, üniversite öğrencilerimizin en iyi ve eşit şartlarda eğitim ve öğretimlerini görmelerini sağlamaktır. Bu kapsamda öğrencilerimizin kendilerini özgür ve rahat hissedecek şekilde derslere katılmalarını desteklemenin suç olarak görülmesini kamuoyunun takdirine bırakıyorum." dedi. Yükseköğretim Kurulu'nun statükoyu değil, değişimi temsil etmeye devam edeceğinin altını çizen Özcan, "Bundan sonraki hukuki süreçte üzerime düşen ne ise onun gereğini yerine getireceğim." dedi.

Özcan'a sahip çıkan öğrenciler, soruşturmaya anlam veremediklerini ve katılmadıklarını yazdılar. Soruşturmanın kamuoyunu gereksiz yere oyalama ve insanların heyecanlarını azaltmaya yönelik bir karar olduğunu vurgulayan Ekrem Öztürk isimli öğrenci, "Sayın Hocam, çalışmalarınızın heyecanınız artarak süreceğine inancımız sonsuzdur." diyerek desteğini bildirdi. Bazı öğrenciler ise Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'a tepkilerini ortaya koyarak "Osman Kaçmaz'dan başka ne beklenirdi ki!" dedi. Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi Osman Erbil, YÖK Başkanı Özcan hakkında "görevi kötüye kullanarak açıkça Anayasa'yı ihlal ve halkı kanunlara uymamaya alenen tahrik suçunu işlediği" iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Şahin Tanrıöver, YÖK Başkanlığı'ndan başörtülü öğrencileri, dersten çıkarılmasıyla ilgili İstanbul Üniversitesi'ne (İÜ) gönderilen yazıyla ilgili başlatılan soruşturmada 'kovuşturmaya yer olmadığı' kararı vermişti. ANKARA ZAMAN