Danıştay, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi memurlara verilen, disiplin cezaları nedeniyle ek ödemelerinde herhangi bir kesinti yapılmasının hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

HAKSEN'e bağlı Büro Çalışanları Hak Sendikasının(Büro Hak-Sen) Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nde çalışan sendika üyeleri adına açtığı davada, Danıştay 5. Dairesi ve Danıştay 10. Dairesinin oybirliğiyle aldığı kararla Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü personeline yapılan ek ödemelerin usul ve esaslarında yer alan disiplin cezalarına karşı ek ödemenin yapılmamasına ilişkin maddenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

-"EK ÖDEMELER AYLIĞIN ÖNEMLİ BİR PARÇASIDIR"-

Danıştay yürütmenin durdurulması gerekçesinde, ek ödemelerin kurum personelinin almakta olduğu aylığın önemli bir parçası olduğunu ifade ederek, gerekçede şunları belirtti:
"Ek ödemelerin kurum personelinin almakta olduğu aylığın önemli bir parçası olduğu görülmektedir. Herhangi bir disiplin cezası alanlara bir de aylıktan kesme cezası niteliğinde belli bir süre hiç ek ödeme yapılmamasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Zira, disiplin cezasına konu eylemler için uygulanacak yaptırım mevzuatta belirlenmiş olup, idari düzenlemeyle disiplin cezasının yanında aynı eylemden dolayı bir de gelir yoksunluğuna yol açacak biçimde düzenleme getirilmesine olanak tanıyan bir yetki davalı idareye tanınmamıştır." (ANKA)
(BRŞ/ÖMR)