ANKARA (A.A) -
Yeşilay'dan yapılan yazılı açıklamada, Danıştay 8. Dairesi'nin cezai sınır olarak kabul edilen 0.50 promil alkol değerinin altında 0.24 promil alkolle yakalanan şoförün ehliyetine 6 ay boyunca el konulmasına yönelik açılan davada, ticari araç şoförlerinin mesai dışında bile olsa, düşük seviyede alkol alarak araç kullanamayacaklarına hükmettiği belirtildi.

Düşük promil alkolle yakalanan şoförün ehliyetine el konulması işleminin de hukuka uygun olduğuna karar veren Danıştay'ın bu kararının ''tüm vatandaşlar için büyük bir müjde'' olduğu değerlendirmesine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Ülkemizde her gün onlarca insan trafik kazalarında hayatını kaybederken sadece bir yıl içinde kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısı binlerle ifade edilmektedir. Yaralılar, sakat kalanlar, maddi ve manevi hasarlar da göz önüne alındığında trafik kazalarının hepimiz için ne kadar büyük tehdit oluşturduğu da tüm açıklığıyla ortadadır.

Bu can yakıcı tabloda en dikkati çeken ve cemiyetimizin de sıklıkla üzerinde durduğu husus ise meydana gelen trafik kazalarının yarıdan fazlasına alkollü sürücülerin sebep olduğu gerçeğidir. Alkolün az ya da çok kullanıldığının tespiti yerine sürücülerinin hiç alkol kullanmamaları gerektiğini her defasında Yeşilay olarak dile getirmekteyiz. Danıştay'ın bu kararıyla da hem iddialarımızın gerçekliği ortaya çıkmış hem de alkole ve alkollü trafik canavarlarına dur demek için güvence sağlanmıştır.

Çocuklarını haftada beş gün okula gönderen aileler olarak, işe gelip giden bir vatandaş olarak her gün trafikteyiz. Hayatımızın bir parçası olan trafikte canımızdan olmamak için alkollü sürücülere hayır diyoruz. Danıştay'ın almış olduğu bu kararın örnek olmasıyla umarız ki alkol nedeniyle meydana gelen trafik kazaları son bulur.''