T.C.
YARGITAY
11. HUKUK DAİRESİ
E. 2015/9246
K. 2016/3958
T. 11.4.2016

* ELEKTRONİK ORTAMDA 00:00'A KADAR YAPILAN İŞLEMLERİN SÜRESİNDE OLDUĞU
(Hukuk Muhakemeleri Yönetmeliği'nin 9. Maddesi Gereğince Elektronik Ortamda Yapılacak İşlemlerin Ertesi Güne Sarkmaması Açısından Saat 00:00’a Kadar Yapılması Fiziki Ortamda Yapılan İşlemlerin Mesai Saati Sonuna Kadar Yapılması Gerektiği - Davacının Davasını Süresinde Açtığından Usulden Reddedilemeyeceği)

* ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILAN İŞLEMLERİN ERTESİ GÜNE SARKMAMASI AÇISINDAN SAAT 00.00'A KADAR YAPILMASI GEREKTİĞİ (Marka Hükümsüzlüğü ve Sicilden Terkini - Fiziki Ortamda Yapılan İşlemlerde Sürenin Mesai Saati Sonunda Biteceği/Davacının Davasını Süresinde Açtığının Kabulü Gerekirken Davanın Reddine Karar Verilmesinin Doğru Görülmediği)

* MARKANIN HÜKÜMSÜZLÜĞÜ VE SİCİLDEN TERKİNİ (Davanın Yasal Süresinde Açılmaması Nedeniyle ve Dava Şartı Yokluğundan Dolayı Usulden Reddine Karar Verildiği - Elektronik Ortamda Yapılacak İşlemlerin Ertesi Güne Sarkmaması Açısından Saat 00:00’a Kadar Yapılması Fiziki Ortamda Yapılan İşlemlerin Mesai Saati Sonuna Kadar Yapılması Gerektiği/Davacının Davasını Süresinde Açtığının Kabulü Gerekeceği)

* ELEKTRONİK İŞLEMLER (Elektronik Ortamda Yapılacak İşlemlerin Ertesi Güne Sarkmaması Açısından Saat 00:00’a Kadar Yapılması Fiziki Ortamda Yapılan İşlemlerin Mesai Saati Sonuna Kadar Yapılması Gerektiği)

6100/m.445/4

Hukuk Muhakemeleri Yönetmeliği/m.9

ÖZET : Dava, davalı tarafından yapılan marka başvurusu ile ilgili olarak davalı TPE tarafından verilen YİDK kararının iptali ve tescil edildiği takdirde davalı markasının hükümsüzlüğü ve sicilden terkini isteminden ibarettir. Mahkemece, tüm dosya kapsamına göre, davanın yasal süresinde açılmaması nedeniyle ve dava şartı yokluğundan dolayı usulden reddine karar verilmiştir. 6100 S.K. 445/4 "Elektronik İşlemler" başlığı taşıyan hükmü "Elektronik ortamda yapılan işlemlerde süre gün sonunda biter." şeklindedir. Hukuk

Muhakemeleri Yönetmeliği'nin 9. maddesinde "Elektronik ortamda yapılacak işlemlerin, ertesi güne sarkmaması açısından saat 00:00’a kadar yapılması zorunludur. Fiziki ortamda yapılan işlemlerde süre mesai saati sonunda biter" şeklinde açıklanmıştır.Bu açıklamalar ışığında davacının davasını süresinde açtığının kabulü gerekirken reddine karar verilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.

DAVA : Taraflar arasında görülen davada Ankara 3. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nce verilen 18/11/2014 tarih ve 2014/5-2014/244 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

KARAR : Davacı vekili, müvekkili şirketin "MAY" esas unsurlu markaların sahibi olduğunu, davalı M.Y.'ın bu markalar ile karıştırma ihtimali bulunacak derecede benzer nitelikteki "MAY ECZANE" ibaresini marka olarak tescil ettirmek üzere davalı TPE’ne başvuruda bulunduğunu, talebin nihai olarak YİDK tarafından reddedildiğini belirterek, 2013-M-5210 sayılı YİDK kararının iptaline ve itirazın kabulü suretiyle davalı adına tescil edilen markanın sicilden terkin edilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davalı TPE vekili, Enstitü işlem ve kararlarının usule ve KHK hükümlerine uygun olduğunu, dava konusu markaların benzer olduğunu, tüketici nezdinde söz konusu markalar arasında iltibas yaratacağını savunarak, davanın reddini istemiştir.

Davalı M.Y. vekili, müvekkili başvurusu ile davacı markalarının benzer olmadığını, kullanıldıkları sınıfların da farklı olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir. Mahkemece, tüm dosya kapsamına göre, davanın yasal süresinde açılmaması nedeniyle ve dava şartı yokluğundan dolayı usulden reddine karar verilmiştir. Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.

Dava, davalı tarafından yapılan marka başvurusu ile ilgili olarak davalı TPE tarafından verilen YİDK kararının iptali ve tescil edildiği takdirde davalı markasının hükümsüzlüğü ve sicilden terkini isteminden ibarettir. Mahkemece, davanın yasal süresinde açılmaması nedeniyle reddine karar verilmiştir.

HMK 445/4 "Elektronik İşlemler" başlığını taşıyan hükmü "Elektronik ortamda yapılan işlemlerde süre gün sonunda biter." şeklindedir. 03.04.2012 tarihli RG'de yayımlanan Hukuk Muhakemeleri Yönetmeliği'nin 9. maddesinde "Elektronik ortamda yapılacak işlemlerin, ertesi güne sarkmaması açısından saat 00:00’a kadar yapılması zorunludur. Fizikî ortamda yapılan işlemlerde süre mesai saati sonunda biter" şeklinde açıklanmıştır.Bu açıklamalar ışığında davacının davasını süresinde açtığının kabulü gerekirken yazılı gerekçelerle davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 11.04.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



kazanci.com.tr