Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Engin Çeber'in ölümüne ilişkin yargılanan sanıklardan olay tarihinde Metris Cezaevinde 2. müdür olarak görev yapan Fuat Karaosmanoğlu ile infaz koruma memurları Nihat Kızılkaya, Selahattin Apaydın ve Sami Ergazi'yi müebbet hapis cezasına mahkum etti.

Diğer sanıklardan bazıları çeşitli hapis cezalarına çarptırılırken, bazılarının da beraatına karar verildi.

Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar, olay tarihinde Metris Cezaevinde 2. Müdür olarak görev yapan Fuat Karaosmanoğlu, infaz koruma memurları Selahattin Apaydın, Sami Ergazi, Nihat Kızılkaya, Yavuz Uzun ve Murat Çise ile bazı tutuksuz sanıklar ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmada esas hakkındaki savunmalarını yapan avukatlar, müvekkillerinin suçsuz olduklarını, eğer ceza verilecekse alt sınırdan verilmesini talep etti.

Mahkeme, taleplerin ardından duruşmaya ara verdi.

Aradan sonra mahkeme başkanı Nesibe Özer, davanın karar aşamasına geldiğini belirterek, sanıklardan savunma ve son sözlerini sordu. Sanıklar da suçsuz olduklarını belirterek, beraatlarını istedi.

Karar

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, olay tarihinde Metris Cezaevinde 2. Müdür olarak görev yapan Fuat Karaosmanoğlu, infaz koruma memurları Selahattin Apaydın, Nihat Kızılkaya ve Sami Ergazi'ye, maktule karşı darp eyleminde bulunarak "işkence sonucu ölüme neden olmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti, duruşmalardaki iyi hallerini dikkate alarak, sanıkların cezasını müebbet hapse çevirdi.

Gözaltı sürecinde görevli polis memurları Mehmet Pek ve Abdulmuttalip Bozyel'in, zor kullanma sınırını aştıkları, yaptıkları eylemlerin insanlık onuruyla bağdaşmadığı, müştekilerin bedensel ve ruhsal yönden acı çekmesine neden oldukları kanaatine varan mahkeme heyeti, bu sanıkları, Engin Çeber, Cihan Gün ve Özgür Karakaya'ya karşı "işkence" suçunu işledikleri gerekçesiyle toplam 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırdı.

Polis memuru Aliye Uçak'a, müşteki Aysu Baykal'a karşı "işkence" suçunu işlediği gerekçesiyle 2 yıl 6 ay hapis cezası veren mahkeme heyeti, cezaevi doktoru Yemliha Söylemez'in de "gerçeğe aykırı belge düzenlemek" suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasını kararlaştırdı.

Tutuklu sanıklar infaz koruma memurları Murat Çise ve Yavuz Uzun'u, Engin Çeber, Özgür Karakaya ve Cihan Gün'e karşı "işkence" suçundan toplam 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, tutuklu kaldıkları süreyi göz önüne alarak bu sanıkların tahliyesine karar verdi.

Ceza infaz koruma memurları Yusuf Gayır, Cuma Kaçar, Turan Günaydın ve Muharrem Çelik'i "görevi ihmal" suçundan 5 ay, başmemur Nevzat Kayım ile Öncay Bozo ve Mehmet Polat'ı "kasten yaralama" suçundan 5 ay, Erdoğan Coşardereli ve Nuri Atalay'ı "görevi ihmal"den 5 ay, Yılmaz Aydoğdu'yu "suçu bildirmemek"ten 5 ay, olay tarihinde nöbetçi komutan olan Astsubay Başçavuş Abdulkadir Öztekin'i de "kasten yaralamak" suçundan 5 ay hapisle cezalandıran mahkeme heyeti, tüm bu sanıklara ilişkin hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, 39 sanığın da beraatını kararlaştırdı.

Engin Çeber'in ailesinin avukatı Taylan Tanay, adliye önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Çeber ve arkadaşlarının 28 Eylül 2008'de yasal bir dergi dağıtırken gözaltına alındıklarını anımsattı.

Çeber ve arkadaşlarının gözaltında bulundukları sürede işkenceye maruz kaldıklarını ifade eden Tanay, "Türkiye'de 21. yüzyılda Metris Cezaevinde işkence yapıldığı kanıtlanmış bulunuyor" dedi.



Cnn Türk