‘Dağda unutulan’ şehit er Selman Özay’ın ölümüyle ilgili davada askeri mahkeme örnek bir karara imza attı. Askeri mahkeme sanığı ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olmak’tan cezalandırdı.

Dava dosyasına göre, 2010 yılında Hakkâri’nin Habeşti Üs Bölgesi’nde Üsteğmen komutasındaki askerler PKK ’yı takip ediyordu. İddianameye göre istihkâm takımı da askerlerin güvenli operasyon yapabilmesi için yol çalışması gerçekleştiriyordu. 27 Nisan 2010 günü askerler geceyi geçirmek için 1825 rakımlı tepede çadır kurdu. İddianameye göre çadırların kurulduğu yerler emniyetli değildi. Gece saat 21.00 sıralarında PKK alana saldırı düzenledi. Çıkan çatışmada Uzman Çavuş Erkan Ayas ve iş makinesi operatörü olarak görev yapan Jandarma Er Selman Özay şehit düşerken iki asker de yaralandı. Saldırının ardından yaralı asker ile Uzman Çavuş Ayas olay yerinden tahliye edildi. Ancak şehit düşen Er Selman Özay olay yerinde unutuldu. Dava dosyasına göre Özay’ın olmadığı ertesi sabah fark edildi. Olay yerine giden askerler Özay’ın uyku tulumu içinde hayatını kaybettiğini tespit etti. Askeri savcılık tim komutanları Üsteğmen ve Uzman Çavuş hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’ne dava açtı. Sanıklar suçlamayı kabul etmedi.

‘Görevi ihmal yetersiz’

Askeri mahkeme, savcılığın sanıklara yönelttiği ‘görevi ihmal’ suçunun yetersiz olduğuna karar vererek, sanık Üsteğmene, ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olmak’tan 4 yıl hapis cezası verdi. Diğer sanık ise hakkındaki suçlamalardan beraat etti.

Karar umut verici

Şehit Aileleri Federasyonu’nun üyesi avukat İsmail Kılıç, kararla ilgili şunları söyledi: “Bu karar vatani görevi yaparken şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden askerlerimizin aileleri için umut ışığı olmuştur. Askeri yargı bu kararıyla bu şüpheli ölümlerin üzerine kararlılıkla gideceğini göstermiştir. Ayrıca şehit Özay’ın ailesi örnek bir hukuk mücadelesi vererek, çocuklarının nasıl hayatını kaybettiğini açığa çıkarmıştır.”


Haber: MESUT HASAN BENLİ / Radikal